ua en ru

Росія купила у Франції два вертольотоносці типу "Містраль" за 1,6 млрд дол

Росія і Франція підписали в п'ятницю контракт на 1,6 млрд дол. на постачання двох французьких вертольотоносців типу "Містраль". Це перший випадок купівлі Росією важких озброєнь у держави, яка входить до складу НАТО, повідомляє радіостанція "Голос Америки". Договір був підписаний у кулуарах Петербурзького міжнародного економічного форуму.

Переговори про продаж кораблів велися з 2009 р., але відкладалися через суперечки про те, які військові технології можуть бути передані Росії.

Росія заявляє, що кораблі будуть базуватися на Тихому океані.

Також вказується, що в майбутньому можлива купівля Росією ще двох кораблів цього типу, які, проте, будуть вироблятися на російських, а не французьких верфях.

На повідомлення про купівлю вже відреагував Конгрес США. Ілеана Ріс-Летінен, яка очолює в американському Конгресі Комітет з міжнародних відносин, випустила в п'ятницю заяву, в якій засудила продаж кораблів "Містраль" Росії.

"Мене дуже турбує те, що Франція, наш союзник по НАТО, вирішила проігнорувати очевидну небезпека продажу Росії бойових кораблів, у той час як Москва займає все більш ворожу позицію по відношенню до США, своїх сусідів і Європи. Багато хто з наших союзників в регіоні, Грузія і країни Балтії, наприклад, вже випробували на собі кібератаки, сильний економічний тиск і навіть вторгнення з боку Росії", - заявила Ріс-Летінен.

"Озброювати наших опонентів з метою отримати грошову вигоду або для міражу співробітництва, яке ніколи не стане реальністю, є величезною помилкою", - зазначила конгрессвумен.

Ріс-Летінен закликала американську адміністрацію провести переговори з союзниками по НАТО і країнами ЄС для того, щоб ініціювати припинення продажу Росії озброєнь, які можуть бути використані проти інтересів США.