ua en ru

Росія штучно намагається змінити демографічну ситуацію в Криму, - Тука

Росія штучно намагається змінити демографічну ситуацію в Криму, - Тука Фото: Георгій Тука (РБК-Україна)

Росія постійно нарощує на окупованому півострові військовий потенціал

Заступник глави міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МВОТ) України Георгій Тука заявив, що Росія постійно нарощує військовий потенціал на території анексованого півострова Крим. Про це повідомляє пресс-служба МВОТ.

"Величезне питання - збільшення військового потенціалу Росії на території Криму. Росія завозить велику кількість кадрових військових. Зрозуміло, що сім'ї переїжджають в Крим жити разом з військовими. Переїжджають не на день і не на два. Таким чином Росія повторює кроки Радянського Союзу - штучно змінює демографічний склад цілого регіону. Це неприпустимо. Це грубе порушення міжнародного законодавства", - сказав Тука.

Він також додав, що Росія блокує на окупованих територіях українські сайти, які надають громадянам можливість вивчати українську мову, літературу, історію, готуватися до здачі іспитів в українські внз.

Тука підкреслив, що МВОТ виступає за розширення прав абітурієнтів Криму на пільгове надходження за спрощеною процедурою у вищі навчальні заклади на території всієї України, а не тільки в окремих областях.

Нагадаємо, представники ООН зафіксували велику кількість негативних тенденцій щодо порушення прав людини на території тимчасово окупованого Криму.