ua en ru

Росія допустила на свій ринок "дочку" великого банку з Китаю

Роботу в Москві починає ТОВ "Чайнасельхозбанк" зі статутним капіталом в 1,4 млрд рублів.

Роботу в Москві починає ТОВ "Чайнасельхозбанк" зі статутним капіталом в 1,4 млрд рублів.

ЦБ РФ включив в список кредитних організацій, зареєстрованих на території Росії, ТОВ "Чайна сільськогосподарський банк". Як повідомляється в матеріалах Банку Росії, банк зареєстровано 25 вересня 2014 року, однак ліцензія їм ще не отримана, так як банком поки не оплачений статутний капітал, розмір якого визначений в 1,4 млрд рублів. Чайнасельхозбанк не є учасником системи страхування вкладів.

У відповідності з російським законодавством, іноземні банки можуть працювати в Росії лише через створені на території РФ дочірні компанії.

На початку вересня 2014 року заступник голови ЦБ РФ Михайло Сухов говорив, що до кінця 2014 року на російський ринок може вийти ще один іноземний банк. "Нерезиденти та інвестори різних юрисдикцій продовжують працювати на російському ринку, де є всі умови для того, щоб бізнес був успішним", - сказав Сухов.

Чайнасельхозбанк є "дочкою" китайського Agricultural Bank of China (ABC).

Agricultural Bank of China - один з найбільших банків Китаю, на кінець 2013 року його активи оцінювалися в 14,56 трлн юанів (2,361 трлн дол.), банк посів десяте місце в складеному журналом The Banker рейтингу 1000 найбільших банків світу. У 2010 році ABC провів рекордну IPO на біржах Шанхаю і Гонконгу, за підсумками якого залучив 22,1 млрд дол. Перевершити цей результат вдалося тільки китайській компанії Alibaba, в ході IPO якої у вересні 2014 року були розміщені акції на суму в 25 млрд дол. Чистий прибуток ABC в 2013 році склала 166,211 млрд юанів (27,07 млрд дол.).

ABC має понад 23,5 тис. відділень безпосередньо в Китаї, а також власні підрозділи в Австралії, Німеччині, Японії, ОАЕ, Сінгапурі, Гонконгу, Південної Кореї, США, В'єтнамі та Канаді. У червні 2014 року ABC повідомляв про свій намір розширити присутність в Європі, в тому числі і в Росії.

Навесні 2013 року президент ABC Чжан Юн підписав з главою Свербанку Росії Германом Грефом меморандум про взаєморозуміння, в якому обидві сторони домовилися розвивати співпрацю з цілого ряду напрямків, ключовими з яких були оголошені торговельне фінансування, розрахункові операції в рублях і юанях, а також реалізація великих спільних проектів.

"Партнерство з Сільськогосподарським Банком Китаю дасть Свербанку та його клієнтам доступ до фінансових ринків Китаю, дозволить диверсифікувати свої джерела фондування, призведе до розширення розрахункового бізнесу для обслуговування торгівлі", - заявив Греф.

Навесні 2013 року в Росії почало роботу ТОВ "Чайна Констракшн Банк", "дочка" іншого гіганта китайської банківської сфери - China Construction Bank. Статутний капітал "Чайна Констракшн Банк" складає 4,2 млрд рублів, банк є учасником системи страхування вкладів і веде рахунки фізичних осіб в рублях, доларах, євро і юанях. За підсумками січня-червня 2014 року банк отримав прибуток у 53,5 млн рублів.

Нагадаємо, вчора, 6 жовтня, в Росії долар вперше в історії перевищив позначку в 40 рублів.