ua en ru

Росія домовилася з Францією про придбання ще двох вертольотоносців "Містраль"

Росія домовилася з Францією про придбання ще двох десантно-вертолітних кораблів-доків "Містраль" (Mistral). Переговори щодо будівництва третього і четвертого кораблів завершаться до кінця поточного року, і контракти з Францією будуть укладені. Про це міністр оборони РФ Анатолій Сердюков заявив журналістам за підсумками засідання російсько-французької Ради співпраці з питань безпеки.

"В ході сьогоднішньої зустрічі з міністром оборони Франції Жераром Лонге ми обговорили питання військово-технічного співробітництва. Ми підписали контракт на поставку двох десантних вертольотоносних кораблів типу "Містраль". Зараз йде опрацювання питання постачання третього і четвертого кораблів цього типу", - зазначив міністр.

Сердюков додав, що Франція і РФ мають намір розвивати військово-технічне співробітництво і в інших сферах.

Нагадаємо, Франція будує для Росії два десантно-вертолітних кораблі класу "Містраль". Підписання контракту на постачання "Містралей" відбулося 17 червня 2011 р. в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ). Сума угоди становить трохи більше 1,1 млрд євро. Перший корабель може надійти на озброєння ВМФ вже в 2014 р.

Десантний гелікоптероносець класу "Містраль" має повну водотоннажність 21 300 т, максимальна довжина становить 210 м, ширина - 30 м, максимальна швидкість - 19 вузлів, екіпаж - 160 людей. Здатний нести 450 чоловік десанту і десантні засоби: 16 важких вертольотів, судна на повітряній подушці і мотоботи. Вартість одного такого корабля - близько 400 млн євро.