ua en ru

Росія буде визнана агресором на законодавчому рівні, - Луценко

Росія буде визнана агресором на законодавчому рівні, - Луценко Фото: Ірина Луценко (УНІАН)

У новому законі буде визначено, що Україна не несе відповідальності за ситуацію на тимчасово окупованій території

У новому законі про реінтеграції Донбасу вперше на законодавчому рівні буде введено поняття "Росія - агресор". Про це розповіла представник президента України у ВР Ірина Луценко в ефірі "5 каналу".

"Вперше на законодавчому рівні буде запроваджено поняття, що Росія є агресором. Це дуже важливо для нас і для наших партнерів. Ми з цим визначилися і це не означає, що ми оголошуємо війну Росії, що у нас йде війна, ні. Це країна - агресор", - заявила Луценко.

Вона також зазначила, що в законі чітко визначені міжнародні пункти, які дають можливість формулювати поняття "Росія - агресор".

"Тут чітко йде посилання на статтю 51 статуту Організації об'єднаних націй - самооборона. Це означає, що Україна має право самообороняться. Це не війна, а самооборона. Це для того, щоб Міжнародний валютний фонд нам давав кошти, залучалися інвестори", - додала вона.

Крім цього, за її словами, у новому законі буде визначено, що Україна не несе відповідальності за ситуацію на тимчасово окупованій території.

"Тут введено поняття, що Україна не несе відповідальності за те, що робиться на тимчасово окупованій території. Чітко визначені інструменти, мотивація, засоби, якими президент України запропонує суспільству на законодавчому рівні реінтегрувати Донбас, повернути ці території. Цей закон чітко орієнтований на повернення Донецької та Луганської частини тимчасово окупованої території, а не Криму", - пояснила Ірина Луценко.

Нагадаємо, Порошенко на переговорах "нормандської четвірки" закликав РФ припинити агресію.