ua en ru

Росія, Білорусь і Казахстан підписали пакет документів про Єдиний економічний простір (доповнення)

Президенти Росії, Білорусії і Казахстану Дмитро Медведєв, Олександр Лукашенко і Нурсултан Назарбаєв підписали пакет документів про інтерграцію в рамках Єдиного економічного простору (ЄЕП).
Підписано Декларацію про євразійську економічної інтеграції і Договір про Євразійської економічної комісії (ЄЕК, приступить до роботи з 1 січня 2012 р.).
Документи передбачають більш глибоку економічну інтеграцію трьох держав - учасниць Митного союзу. Мова йде про створення РФ, Білоруссю і Казахстаном з початку Єдиного економічного простору, а в майбутньому - Євразійського економічного союзу.
З ідеєю створення Євразійського союзу ще в 1994 р. виступив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Передбачалося, що в союз спочатку увійдуть п'ять країн - Росія, Казахстан, Білорусь, Киргизія, Таджикистан. Потім планувалося розширити число учасників за рахунок інших країн пострадянського простору. У грудні 2010 р. на саміті Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) в Москві були досягнуті домовленості про створення Євразійського союзу на базі Єдиного економічного простору Росії, Білорусії і Казахстану.Тексти перших документів у рамках створення Євразійського економічного союзу були узгоджені на зустрічі глав уряду Митного союзу та ЄврАзЕС в жовтні 2011 р.