ua en ru

Росії заміна українських комплектуючих в ОПК обійдеться в 1,4 млрд дол., - ЗМІ

Програма імпортозаміщення з Україною в галузі оборонно-промислового комплексу обійдеться Росії приблизно в 50 млрд рублів, повідомило інформоване джерело "Ізвєстій" в російському уряді. В Мінфін РФ вже надійшли поправки до федерального закону "Про Федеральний бюджет на 2014-й рік і плановий період 2015 і 2016 років", підготовлені Мінпромторгом. Високопоставлений співрозмовник у Мінфіні вважає запитану суму "цілком реалістичною".

Мінпромторг ще в березні-квітні цього року провів аналіз ризиків виконання державного оборонного замовлення організаціями ОПК у зв'язку з можливими зривами поставок комплектуючих виробів, сировини і матеріалів українськими підприємствами. В середині червня Президент України Петро Порошенко заборонив кооперацію з Росією у сфері ОПК. Віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін заявив тоді, що забороняти пізно, оскільки Мінпромторг вже вніс план повного імпортозаміщення військової продукції України. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу на травневій нараді у Президента в Сочі говорив про те, що до програми імпортозаміщення будуть активніше залучати військові наукові інститути.

"Вважаю, що всі терміни, зазначені у програмі, реалізовуються. Максимум за 2,5 року, за деякими розрахунками за три, ми зможемо реалізувати поставлені завдання і забезпечити крім незалежності додаткову додану вартість для наших підприємств", - заявив Шойгу ще у травні.

Як з'ясували "Ізвєстія", перелік основної номенклатури товарів вже складено і узгоджено у профільних відомствах. В нього входить більше 3 тис. типів комплектуючих, вузлів і агрегатів, які виробляють понад 160 підприємств України. Всі вони були задіяні у виготовленні більш 200 зразків ОВСТ (озброєння, військової та спеціальної техніки).

Високопоставлений співрозмовник у Мінпромторгу каже, що запитана в Мінфіні сума - близько 50 млрд рублів - цілком реалістична.
"Думаю, Мінфін затвердить поправки до бюджету, цифра ця реальна і підйомна, терміни виконання програми імпортозаміщення теж виглядають здійсненними", - розповів він "Ізвєстіям".

Офіційний коментар у Мінпромторгу з цієї теми надати відмовилися.

Як випливає з документів, наявних у розпорядженні "Ізвєстій", "велика частина заходів у рамках роботи з імпортозаміщення буде реалізована за рахунок власних коштів підприємств".