ua en ru

У Росії ЦВК відмовилася допустити Навального на президентські вибори

У Росії ЦВК відмовилася допустити Навального на президентські вибори Фото: Олексій Навальний (navalny.feldman.photo)

Центрвиборчком не зареєстрував групу виборців, що висунула опозиціонера

У Російській Федерації (РФ) Центральна виборча комісія (ЦВК) відмовилася допустити представника опозиційних сил Олексія Навального на президентські вибори. Про це повідомляють російські ЗМІ.

"Ініціативна група, яка висунула на президентські вибори засновника Фонду боротьби з корупцією Навального, не може бути зареєстрована через його судимості у справі "Кіровлеса", - йдеться в повідомленні.

Так, до такого висновку в ході засідання в понеділок, 25 грудня 2017 року, прийшли члени ЦВК. З 13 членів комісії 12 проголосували за недопуск Навального на вибори.

"Не має право бути обраним громадянин, який має на день висунення непогашену чи не зняту судимість за тяжкі злочин. Судимість зберігається, вона не була знята або погашена. Відмовити в реєстрації групи виборців, створеної для висунення Навального, в зв'язку з відсутністю у нього пасивного виборчого права", - заявив член ЦВК Борис Сафаров.

У свою чергу, опозиціонер заявив, що "юридичні побудови ЦВК абсолютно невірні".

"Російська Федерація не виконала вимогу Європейського суду (скасувати вирок у справі "Кіровлеса", - заявив Навальний.

Відзначається, що перед голосуванням членів ЦВК Навальний попередив, що наслідком відмови допустити його на вибори стане бойкот цих виборів "величезною кількістю людей".

Після прийняття ЦВК рішення, Навальний опублікував своє відеозвернення до виборців, закликавши їх не приходити на виборчі дільниці інакше, як в якості спостерігачів.

"Ми оголошуємо страйк виборців. Ми не сидимо на дивані і не діємо, ми організовуємо спостереження за цими "виборами", контроль за ними, але не з точки зору результатів цих підставних кандидатів, а з точки зору явки виборців. Адже основним завданням Кремля зараз стане фальсифікація саме явки виборців", - вважає Навальний.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Москві відбулися збори ініціативної групи, під час якого активісти проголосували за висунення кандидатом на пост президента РФ опозиціонера Олексія Навального.