ua en ru

У Росії заперечують застосування хімзброї в сирійському Думі

У Росії заперечують застосування хімзброї в сирійському Думі Фото: російський генерал-майор Юрій Євтушенко (navalmuseum.ru)

Міноборони РФ вважає всі звинувачення щодо атаки сфабрикованими

У Сирії урядові війська за підтримки РФ не застосовували хімічну зброю в місті Дума. Про це заявив начальник російського Центру примирення ворогуючих сторін у Сирії генерал-майор Юрій Євтушенко, передають російські ЗМІ.

За його словами, ці звинувачення носять "сфабрикований характер".

"Рішуче спростовуємо цю інформацію і заявляємо про готовність після звільнення міста Дума від бойовиків негайно направити російських фахівців радіаційного, хімічного та біологічного захисту для збору даних, які підтвердять сфабрикований характер цих заяв", - наголосив Євтушенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 7 квітня 2018 року в сирійському місті Дума було застосовано хімічну зброю. За даними представників сирійської опозиції, була скинута бомба з хімікатами. У Сирійському центрі моніторингу за дотриманням прав людини, який базується в Лондоні, повідомили, що люди загинули від задухи, яка була викликана димом. Також правозахисники заявили, що бомби були скинуті "урядовими силами" Сирії.

За попередніми даними медиків і рятувальників, у результаті хімічної атака з застосуванням токсичного газу в сирійському місті Дума загинуло 70 осіб.

Згодом у Держдепартаменті США заявили, що докладуть усіх зусиль, щоб притягнути до відповідальності тих, хто застосовує хімічну зброю в Сирії і в інших місцях, звинувативши в цьому режим Башара Асада та Росію, яка підтримує його.