ua en ru

Росії потрібен південь України, щоб не допустити створення Балто-Чорноморського Союзу, - Тягнибок

Для Росії важливо отримати контроль не тільки над Донбасом, але і над південною частиною України. Про це заявив лідер ВО "Свобода", кандидат у Президенти України Олег Тягнибок.

Тому, за його словами, Кремль намагається шляхом точкових провокацій загострити ситуацію в Одесі, Миколаєві і Херсоні.

"Південна частина України потрібна Москві, щоб відірвати частину нашої країни від моря в той час, коли зараз формуються нові геополітичні реалії та Україна може стати однією з засновниць нового бачення розвитку Європи, тобто створення так званої Балто-Чорноморського союзу", - підкреслив кандидат у Президенти від націоналістів.

Він нагадав, що ідею створення Балто-Чорноморського союзу запропонував ще в першій половині XX століття український громадсько-політичний діяч, одесит Юрій Липа. Згідно з нею, зовнішньополітичні зусилля України мають бути спрямовані на побудову тісної політико-економічної співдружності з природними союзниками - країнами Балто-Чорноморської геополітичної осі (Швеція, Норвегія, Фінляндія, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Болгарія, Туреччина, Грузія, в перспективі-Білорусь та ін).

Тягнибок висловив упевненість, що відповідальність за трагічні події 2 травня в Одесі повинен нести особисто Володимир Путін і його оточення.

"Путін був режисером тих подій, які відбулися в Одесі, і які відбуваються сьогодні на сході України. Також необхідно залучити до відповідальності деяких керівників одеської міліції за абсолютну бездіяльність і сприяння терористам", - заявив лідер "Свободи".

У той же час він підкреслив, що пересічні одесити налаштовані на боротьбу з сепаратистами, що підтримують українську незалежність і виступають проти втручання у внутрішні справи України.

"Після поїздки в Одесу я вкотре переконався, що це патріотичне місто і його мешканці відстояли свою територію, на жаль, ціною крові патріотів", - сказав Тягнибок.