ua en ru

У Росії назвали умову для скасування мораторію на смертну кару

У Росії назвали умову для скасування мораторію на смертну кару Фото: глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін (kremlin.ru)

У Росії смертну кару можуть повернути тільки за підсумками референдуму

В Російській Федерації скасувати мораторій на смертну кару можуть тільки за підсумками відповідного референдуму. Про це на лекції в Московському державному юридичному університеті заявив глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін, передає прес-служба відомства.

Зокрема, Бастрикін висловився про те, що мораторій на смертну кару в Росії допустимо скасувати тільки за підсумками референдуму. На його думку, в такому випадку застосовувати цю міру покарання слід було б у виняткових випадках. При цьому він додав, що є прихильником більш гуманних засобів.

За даними російських ЗМІ, Бастрикін не вперше піднімає питання скасування мораторію на смертну кару. До цього у травні 2014 року він пропонував депутатам залишити в кримінальному кодексі "гіпотетичну можливість" застосування страти. Зазначимо, в Росії смертна кара не застосовується з 1996 року після вступу до Ради Європи.

Нагадаємо, раніше ООН назвала країни-лідери за кількістю смертних страт. На сьогодні 87% страт припадає на Китай, Іран, Саудівську Аравію та Ірак.