ua en ru

Росії не потрібні українські вагони, - П'ятницький

У Росії відпала необхідність в закупівлі українських вагонів.

У Росії відпала необхідність в закупівлі українських вагонів. Про це сьогодні на брифінгу повідомив урядовий уповноважений України з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, РФ налагодила власне виробництво вагонів.

"По вагонах відбулося радикальне падіння, тобто скорочення експорту на 85% у РФ. Звичайно, це пов'язано в першу чергу з попитом на цю продукцію в Росії, який визначаться забезпеченістю на російському ринку. Росія за останні п'ять років створила паралельні потужності виробництва цієї продукції. Тобто відбулося імпортозаміщення. Сьогодні звинувачувати когось, хто це упустив: український уряд, українські виробники і т.д., - я не думаю, що зараз треба визначати, хто винен. Це факт, що відбувся", - розповів П'ятницький.

Він додав, що це не означає, що український вагон нікому не потрібен: "Він потрібен на внутрішньому ринку, тому що у нас досить застарілий парк вагонів. Питання в тому, чи є ресурси для того, щоб купувати ці вагони".

Уповноважений порадив українським виробникам вагонів в першу чергу збувати продукцію на внутрішньому ринку.

"В першу чергу треба розвивати споживання на внутрішньому ринку, тому що якщо 85% йде виключно на експорт, більше того, якщо це відбувається тільки в одну країну, то це робить країну дуже вразливою. Це не може бути 1-5 років, не може бути 10-20 років", - зазначив П'ятницький.

Він також порадив українським виробникам вагонів пошукати партнерів серед європейських компаній для спільних проектів: "Якщо є вільні потужності для виробництва, якщо ми можемо запропонувати якісну та дешеву продукцію, то це повинно бути цікаво".