ua en ru

Россільгоспнагляд виявив спалах АЧС в районі, що межує з Луганською обл

Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) виявила новий спалах африканської чуми свиней (АЧС) в Ростовській області.

Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) виявила новий спалах африканської чуми свиней (АЧС) в Ростовській області. Про це йдеться в повідомленні відомства.

Генетичний матеріал збудника АЧС виділено 12 лютого 2014 р. в Ростовській обласній ветеринарній лабораторії при дослідженні патологічного матеріалу. Він відібраний у полеглого дикого кабана, виявленого на території ФДБУ "Ростовське державне дослідне мисливське господарство" (Кам'янський район).

Раніше на території цього району спалаху АЧС не реєструвалися, на відміну від усього регіону, який вважається одним з найбільш неблагополучних щодо захворювання на АЧС. У Россільгоспнагляді відзначили, що Кам'янський район межує з Луганською областю України, де реєструвалися спалахи вірусу досить часто.

В даний час в осередках працюють фахівці держветслужби Ростовської області під контролем управління Россільгоспнагляду по Ростовській і Волгоградській областях і Калмикії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні зафіксовані факти розповсюдження вірусу африканської чуми свиней. Випадки зараження тварин виявлені в Луганській області: 30 січня 2014 р. від цього захворювання загинуло 26 голів свиней в селі Давидово-Микільське Краснодонського району. У прикордонних районах Донецької області проводяться профілактичні рейди та перевірки.

Африканська чума свиней - висококонтагіозна вірусна хвороба свиней. Безпечна для людини, проте не лікується у тварин і призводить до загибелі заражених особин. За даними Россільгоспнагляду, в 2014 р. в Росії зареєстровано 3 активні спалахи серед домашніх свиней і 50 - серед диких кабанів.