ua en ru

У Ярославського заявили, що держава винна DCH 124 млн гривень за аеродром в Харкові

У Ярославського заявили, що держава винна DCH 124 млн гривень за аеродром в Харкові Фото: Олександр Ярославський (wikipedia.org)

У Ярославського прокоментували ситуацію

У Дніпропетровській обласній державній адміністрації відбулася нарада з питання будівництва нового аеропорту у Дніпрі, в якій взяв участь міністр інфраструктури України Володимир Омелян. Про це повідомляють українські ЗМІ, передає РБК-Україна.

Як відомо, для початку реалізації проекту необхідно виділення державного фінансування в обсязі 120 млн доларів на будівництво нової злітно-посадкової смуги як об'єкта стратегічного військово-цивільного призначення. Що стосується аеровокзального комплексу, то про готовність звести його заявила група DCH Олександра Ярославського, має успішний досвід створення сучасного міжнародного аеропорту у Харкові до Євро-2012.

У той же час, як підкреслює Ярославський: "Якщо держава не виділить гроші на фінансування будівництва смуги і перонів, то я не почну будівництво".

На прес-конференції після наради Омелян повідомив, що зараз розглядається питання про виділення на "взлітку" для Дніпра 1 млрд грн (менше 36 млн доларів). "Ведеться робота по включенню в державний бюджет на 2019 рік 1 мільярда гривень на реконструкцію злітно-посадкової смуги та льотного поля. Роботи цього етапу мають бути завершені до березня майбутнього року", — розповів Омелян.

Він припустив, що за цей час "інвестор виконає свою заявлену частину робіт з реконструкції терміналу аеропорту. Впевнений, що з 2021 року Дніпро і весь прилеглий до міста регіон отримає сучасний аеропорт світового рівня".

Проте в групі DCH Олександра Ярославського повідомляють, що будівельні роботи розпочнуться тільки після того, як буде затверджена держпрограма бюджетного фінансування будівництва ЗПС на 120 млн доларів, тобто в повному обсязі.

Так, Володимир Васильченко, генеральний директор Міжнародного аеропорту Харків, сказав журналістам, що старт реконструкції аеропорту буде дано державою, коли в держбюджеті будуть передбачені кошти на реконструкцію злітно-посадкової смуги.

"З нашого боку затримок не буде. Але у кожної із сторін — і інвестора, і держави, і місцевої влади — є певні процедурні моменти. Стартом ми можемо вважати момент, коли в державному бюджеті з'явиться рядок про виділення грошей на реконструкцію аеродрому в повному обсязі", — сказав Васильченко.

На думку експертів авіасектору, позиція DCH цілком логічна. У будівництво аеровокзального комплексу в Харкові до Євро-2012 Олександр Ярославський вклав понад $107 млн. Недофінансування державної частини бюджету цього проекту (роботи з реконструкції харківського аеродрому) становить 124 млн. грн., які не виділені донині.

Нагадаємо, у Дніпрі та області йде збір голосів за петицію до президента України Петра Порошенка, в якій місцева територіальна громада просить главу держави сприяти, щоб Кабінет міністрів України виділили необхідну держфінансування на будівництва нової ЗПС. Станом на 12.10.2018 р. зібрано вже майже 22 тис. підписів з 25 тис., які потрібні для розгляду цього документа президентом України.