ua en ru

Ярославський міг придбати "Суху Балку" для одного з олігархів, - експерт

Ярославський міг придбати "Суху Балку" для одного з олігархів, - експерт Фото: Олександр Охріменко

Охріменко вважає, що економічно обґрунтованих передумов для покупки Ярославським "Сухої Балки" немає

Олександр Ярославський міг придбати "Суху Балку" не для себе, оскільки економічно обґрунтованих передумов для покупки українським мультимільйонером акціонерного товариства немає. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, передають ЗМІ.

"Активів з видобутку корисних копалин в групі DCH немає, її бізнес-інтереси фокусуються на девелопменті, машинобудуванні, транспорті. На даний момент економічно обґрунтованих передумов для покупки Олександром Ярославським непрофільного активу ПАТ "Суха Балка" немає", - заявив експерт.

Він зазначив, що у Ярославського достатньо власних "проблемних бізнесів", а гірничо-збагачувальний комбінат – "не його профільний актив і точно не служить розвитку його бізнесу, а навпаки у даній конфігурації це зайвий баласт".

"Найімовірніше, він купує його не для себе. Враховуючи недавній досвід з Одеським припортовим заводом, це цілком може бути покупка в інтересах Коломойського. Колишньому власнику "ПриватБанку" належав ГЗК "Суха балка" та це підприємство є для нього профільним активом, але в 2007 році він позбувся його, але як кажуть, "мріяв повернути", - додав Охріменко.

Експерт вважає, що враховуючи "не найвдаліший час" в бізнес-кар'єрі Ярославського, купівля непрофільного активу за 110 мільйонів доларів може бути або "некомпетентним емоційним рішенням, що виключено у випадку з харківським олігархом, або продумана партія з Коломойським на взаємовигідних умовах".

"Враховуючи історію їх відносин, спільну партію по ОПЗ, партнерство по Кременчуцькому НПЗ, то це найбільш реалістичний варіант", - вважає він.

На думку аналітика, враховуючи ситуацію на промислових ринках і профіль підприємства, воно може цікавити бізнесменів Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського.

"Але Ахметов навряд чи зацікавлений у купівлі "Сухої Балки" по ряду питань, в тому числі, й тому, що до продукції, виробленої підприємством, є претензії. Для вирішення цієї проблеми 15 березня 2016 року навіть призначили нового генерального директора Олександра Батареєва, основним завданням якого компанія анонсувала підвищення якості продукції та удосконалення системи управління, але спроби виявилися безуспішними", - пояснив Охріменко.

"Рівно через півроку після призначення нового директора комбінат позбувся ліцензії на видобуток руди і потрапив під кримінальну статтю про незаконний видобуток від прокуратури Дніпропетровської області. Тобто проблеми комбінату очевидні, як і очевидна відповідь на питання: навіщо олігарху, у якого і без того вистачає боргів і проблем з бізнесом, ще один проблемний актив, та ще й за 110 млн доларів?", - підсумував він.

Нагадаємо, 31 травня управлінська команда DCH в Кривому Розі прийняла управління підприємством "Суха Балка", що раніше належало групі EVRAZ.