ua en ru

Роскосмос має намір позбавитися від української залежності за 2 роки

Роскосмос вважає, що протягом двох років зможе усунути залежність вітчизняної космічної галузі від українських комплектуючих.

Роскосмос вважає, що протягом двох років зможе усунути залежність вітчизняної космічної галузі від українських комплектуючих. Про це йдеться в доповіді заступника голови відомства Анатолія Шилова, який повинен бути 28 липня представлений Володимиру Путіну, повідомляє видання "Коммерсантъ".

Як підрахували в Роскосмосі, для вирішення цього завдання необхідно провести ряд заходів в рамках Федеральної космічної програми на суму 925,5 млн руб. (300 млн руб. в 2014 році), а також виділити в рамках цільової програми "Розвиток ОПК РФ до 2020 року" 1,4 млрд руб. (150 млн руб. в цьому році).

"При цьому забезпечується переклад виготовлення бортових систем і приладів, з'єднувачів, окремих елементів пневмогідравлічних систем пілотованих і транспортних кораблів, ракет-носіїв і розгінних блоків на вітчизняні підприємства", - повідомив заступник голови Роскосмосу.

Шилов вказав, що Росія імпортує з України 206 найменувань продукції в частині заміщення сировини і матеріалів. "Розробка, відновлення та організація виробництва стратегічних дефіцитних та імпортозамінних матеріалів і малотоннажної хімії для озброєння, військової та спеціальної техніки на 2016-2020 роки" (це оцінюється в 2,476 млрд руб.), а по 21 типом аналоги розробляються в рамках діючої ФЦП", - йдеться в документі.

Разом з тим чиновник Роскосмосу фактично визнав, що за трьома груповим позиціях (вуглецеві волокна, провідні та діелектричні пасти, нітрид бору) склалася критична ситуація, а з 102 найменувань імпортної продукції порядок заміни взагалі не визначений. На пошук і розробку аналогів знадобиться 5 млрд руб., а на усунення залежності від української оборонки в частині сировини і матеріалів потрібно буде виділити з діючих ФЦП та включити в майбутні близько 9 млрд руб.

Перехід на вітчизняну електронно-компонентну базу може зажадати не менше п'яти років, оскільки його розробка повинна вестися з урахуванням всіх прогнозованих тенденцій розвитку електронних компонентів, повідомив Шилов. Заступник голови Роскосмосу наполягає на необхідності "прийняти рішення про створення повноцінного вітчизняного функціонально повного комплекту стійкою до тривалого (до 10-15 років) впливу вражаючих факторів космічного простору ЭКБ" для всіх типів космічних апаратів, ракет-носіїв, орбітальних і довготривалих станцій, а також обладнання для місячної бази.

Оцінити вартість і час розробки аналогів ЭКБ чиновник запропонував з допомогою науково-дослідних конструкторських робіт (НДДКР) у рамках ФКП до 2015 року. У 2015 році передбачається провести захист системного проекту, ідеї щодо реалізації якого повинні бути внесені в цільову програму з розвитку ОПК РФ до 2020 року. Вартість НДДКР по розробці системного проекту Шилов оцінив в 1,36 млрд руб., причому в 2014 році він просить виділити 225 млн руб. Розробка радіаційно-стійкої ЭКБ і технологій її виготовлення оцінюється в 20,45 млрд руб. (2,75 млрд руб. в 2014 році).