ua en ru

Роскомнадзор отримав доступ до особистого листування росіян

Роскомнадзор отримав доступ до особистого листування росіян Роскомнагляду дали право читати листування в соцмережах

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав постанову, згідно з якою Роскомнагляд отримав право перевіряти листування користувачів соціальних мереж. Документ опублікований на сайті російського Кабміну.

Згідно з постановою, Роскомнадзор отримує право встановлювати факти прийому, передачі, доставки та обробки електронних повідомлень користувачів інтернету у формі виїзних та документарних перевірок.

У довідці до документа наголошується, що можливості Роскомнадзора у проведенні перевірок обмежені. Зокрема, відомство не може ініціювати їх самостійно. Підставою для проведення перевірок можуть стати тільки запити правоохоронних органів, а також випадки усунення в місячний термін виявлених порушень.

Про проведення перевірки організатор поширення інформації повинен бути повідомлений не менш ніж за 24 години до її початку. При цьому загальний термін проведення заходу не може перевищувати 60 робочих днів, говориться в документі.

Всі рішення, дії та бездіяльність уповноважених осіб можуть бути оскаржені у відповідності з російським законодавством. Відомості про результати перевірки будуть розміщуватися на офіційному сайті Роскомнадзора протягом 5 днів з дня затвердження акта перевірки.

У 2012 році Роскомнагляд почав вести реєстр заборонених сайтів, в який потрапляють інтернет-ресурси, що містять інформацію про поширення наркотиків, способи вчинення і заклики до самогубства, а також заклики до масових безладів і екстремізму.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Роскомнадзор "зачистить" соцмережі від "Правого сектора".