ua en ru

Ромпей допускає федеративний устрій в Україні

Ромпей допускає федеративний устрій в Україні
Глава Європейської ради Герман Ван Ромпей бачить вихід з кризи українського децентралізації або федералізації України.

Глава Європейської ради Герман Ван Ромпей бачить вихід з кризи українського децентралізації або федералізації України. Про це йдеться в його заяві.

"З моменту угоди про припинення вогню в Мінську від 5 вересня загинуло близько 1 тис. осіб. Я не називаю це припиненням вогню. Нові угоди чекає та ж доля, якщо ми не змінимо устрій управління територією. Необхідно комплексне рішення. Необхідно знайти спосіб, щоб Україна стала країною децентралізованої (або федералізованою)", - йдеться в заяві.

Ромпей зазначив, що Україна повинна "наблизитися до Європейського союзу, як хоче більшість її населення", однак додав, що важливо також встановити "правильні стосунки з Росією", з якою в України є спільні культура, історія та мова.

При цьому глава Європейської ради підкреслив важливість дотримання територіальної цілісності і суверенітету України, а також повага прав національних меншин.

Він підкреслив, що знайти рішення в даному конфлікті можливо лише за допомогою діалогу, а він в свою чергу вимагає "повернення довіри, якого сьогодні так катастрофічно не вистачає".

Нагадаємо, раніше верховний представник Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Федеріка Могерини заявила, що Європейський союз очікує від української влади надання статусу автономії для Донбасу.