ua en ru

Ризики неправильного проведення земельної реформи в Україні залишаються високими, - Світовий банк

Світовий банк побоюється скасування мораторію на продаж земель на сільськогосподарського призначення до створення умов належного функціонування ринку земель. Таку думку висловив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер у статті для видання «Дзеркало тижня. Україна».

Райзер нагадує, що Світовий банк в числі інших організацій довго підтримував розвиток ринку земель в Україні. Але зазначає, що занепокоєння банку пов'язане як з внесеним до парламенту проектом закону «Про ринок земель», так і з допоміжними установами, що потрібні для роботи цього ринку. «Що стосується запропонованого документа, то в ході майбутніх парламентських обговорень необхідно буде вирішити наступні дві серйозні проблеми. По-перше, цей законопроект накладає занадто багато обмежень на типи власників, які зможуть купувати землю. Наприклад, виключення юридичних осіб з числа потенційних власників і повна заборона купівлі землі іноземними громадянами призведуть до зниження попиту і, відповідно, до збереження низьких цін на землю. Подібні норми також будуть стримувати інвестування в сільське господарство, хоча такі кошти вкрай необхідні для підвищення його продуктивності», - зазначає Райзер. І додає, що ці обмеження складно втілити на практиці, і вони не в інтересах нинішніх власників землі. Також він вважає, що є ризик того, що земельна реформа в Україні може привести до ренаціоналізації фермерських земель.

Райзер зазначає, що законопроект не створює умов для полегшення припливу фінансів у сільське господарство. Банки не можуть утримувати землі, взяті в заставу, оскільки вони як юридичні особи повинні продати їх протягом шести місяців. До того ж повторний продаж землі, здійснений не пізніше, ніж через п'ять років після її покупки, буде обкладатися високим податком, що також буде відлякувати від розвитку ринку іпотеки земель. Пропозиція заснувати державний земельний іпотечний банк є поганим замінником створення таких умов, за яких комерційні банки були б готові надавати кредити під заставу землі.

Представник Світового банку вважає, що можна передбачити механізми фінансування, зокрема, договору про відстрочення платежів, що дозволило б сільськогосподарським виробникам, що мають обмежений доступ до кредитів, купувати землю під гарантію комерційних агрофінансових компаній.

Втім, незважаючи на можливе рішення цих питань, однієї лише гарної законодавчої бази недостатньо. Тому, за словами Райзера, необхідно пов'язати інформаційну систему кадастру, яка буде готова до середини 2012 р. з реєстром прав власності на землю, що веде Міністерство юстиції України.

Також Райзер пише, що більшість фермерів ще не готові до відкриття ринку земель. «Ми погоджуємося з тим, що Україна не готова до цього. Юридичні та інституційні умови, необхідні для функціонування ефективного ринку земель в Україні, можна створити протягом наступного року спільними зусиллями всіх зацікавлених сторін. Ризики того, що реформа буде проведена неправильно, залишаються дуже високими», - резюмував Райзер.