ua en ru

Ризик зриву підписання УА між Україною та ЄС залишається високим, - німецький політолог

Ризик того, що підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (ЄС) може не відбутися, залишається високим, оскільки одна-єдина країна-член ЄС може зірвати проект асоціації, відмовившись завізувати документ. Про це в статті для "Дзеркало тижня. Україна" пише німецький політолог, колишній керівник київського бюро Фонду імені Фрідріха Еберта Вінфрід Шнайдер-Детерс.

"Такий варіант неможливо виключити навіть з урахуванням сильного тиску з боку симпатиків України з метою досягнення консенсусу всередині Європейського Союзу ще за місяць до Вільнюса", - підкреслив Шнайдер-Детерс.

Експерт нагадав, що вже три країни - Нідерланди, Швеція та Великобританія - оголосили 21 жовтня, що не підпишуть угоду без вирішення питання засудженої екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

"Рішення Європарламенту щодо підписання угоди про асоціацію буде прийнято після заслуховування заключної доповіді моніторингової місії ЄП Кокса-Квасьнєвського. Якщо екс-президенти і після продовження свого мандата до середини листопада повернуться з Києва з порожніми руками, без компромісу, який зробив би реальним виїзд Юлії Тимошенко в Німеччину, можна чекати негативного рішення Європарламенту, яке, в свою чергу, спровокує негативне рішення глав держав і урядів 28 країн-членів ЄС", - зазначив політолог.

Шнайдер-Детерс висловив упевненість, що якщо Президент України Віктор Янукович відпустить Юлію Тимошенко в Німеччину без будь-яких умов, угода про асоціацію "поза всяким сумнівом, буде підписана 28-29 листопада 2013 р. главами всіх 28 держав і урядів ЄС".

"Це підписання відкриє шлагбаум на шляху України в Європу. Якщо ж Президент Янукович не звільнить Тимошенко до 28-29 листопада, він серйозно ризикує, що через його непоступливість навіть позитивно налаштовані по відношенню до України уряди європейських країн виявляться не готовими підписати угоду", - резюмував німецький експерт.

При цьому він висловив припущення, що якщо Тимошенко все ж дозволять виїхати на лікування за кордон, Німеччина, швидше за все, не видасть її владі України після одужання.

Зазначимо, раніше глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що підписання УА між Україною та ЄС може бути перенесене на 2014 р. При цьому в Адміністрації Президента України заявили, що навіть не розглядають варіант непідписання цієї угоди в 2013 р.