ua en ru

РГК включила в свій портфель Green Deal біометанові проекти

РГК включила в свій портфель Green Deal біометанові проекти Газова труба (kmu.gov.ua)

Регіональна газова компанія та Біоенергетична асоціація України підписали Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво для синхронізації процесів редизайну газорозподільної інфраструктури та виробництва біогазу.

Про це повідомляє прес-служба РГК.

"Партнерство РГК та Біоенергетичної асоціації України (UABIO) спрямоване на проведення модернізації газорозподільних систем з урахуванням реалізації проектів виробництва біометану та інших синтетичних газів. Перспективи такої співпраці пов'язані як з розвитком чистих і економічно виправданих джерел енергії, так і напрацюванням технологій в рамках European Green Deal, необхідних для інтеграції з європейськими ринками", - йдеться в повідомленні.

У меморандумі зазначено, що основними напрямками співпраці РГК і UABIO є:

  • удосконалення технологій виробництва, транспортування, розподілу та використання біометану;
  • реалізація оптимальних рішень для створення внутрішнього ринку біометанових технологій в Україні;
  • створення сприятливих правових та технічних умов для учасників ринку, які працюють над проектами виробництва, транспортування, розподілу та використання біометану;
  • проведення пілотних проектів зі створення установок з виробництва біометану та їх підключення до газорозподільних мереж;
  • модернізація енергетичної та кліматичної політик, нормативно-правових актів для просування економічного зростання і прогресу в напрямку інтеграції енергосектору України з європейськими ринками;
  • розвиток проектів з експорту біометану.

"Спільна робота з фахівцями Біоенергетичної асоціації України дозволить нам реалізувати весь потенціал проектів редизайну газових мереж, з урахуванням перспектив біометану та інших чистих видів енергії", - сказав Станіслав Казда, голова департаменту стратегічного розвитку РГК.

У свою чергу, в UABIO відзначають, що підготовка газової інфраструктури до роботи з синтетичними газами зробить проекти з виробництва біометану ще більш привабливими для інвестицій. З цим напрямком пов'язана кредитна програма Європейського банку реконструкції та розвитку "зонування виробництва біометану та оцінка можливості та умов підключення виробників біометану до систем передачі та розподілу газу в Україні".

У прес-службі нагадали, що РГК з серпня 2020 року реалізує водневий проект "Чиста енергія" - багатоетапні дослідження роботи газових мереж з воднем і його сумішами на 5 спецполігонах у співпраці з науковим консорціумом, до якого увійшли інститути НАН України та державні університети.

У жовтні 2020 року РГК увійшла в European Clean Hydrogen Alliance, який працює під егідою Європейської комісії.