ua en ru

РГК розпочала пілотний проект із спільного фінансування по встановленню індивідуальних лічильників газу в багатоповерхівках

РГК розпочала пілотний проект із спільного фінансування по встановленню індивідуальних лічильників газу в багатоповерхівках Фото: газ (dtek.com)

Частка сторін у спільному фінансуванні залежить від особливостей будинків

В рамках пілотного проекту мешканці 2 багатоповерхівок, в яких відповідно до затверджених НКРЕКП інвестпрограм заплановано встановлення загальнобудинкових лічильників, запропонували місцевим газовим компаніям змонтувати прилади обліку газу в кожній квартирі. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Для реалізації пілотного проекту фахівці ПАТ "Дніпропетровськгаз" та ПАТ "Волиньгаз" звернулись до НКРЕКП за дозволами. Держрегулятор дозволив використати кошти, передбачені для встановлення будинкових лічильників, на обладнання квартир у цих будинках індивідуальними приладами обліку газу з використанням коштів мешканців будинків. Адже у зв’язку зі збільшенням видатків уперше в країні знадобилося застосувати спільне фінансування. Залежно від будинку для реалізації проекту від 14% до 65% необхідних коштів надають газорозподільні компанії, а решту – мешканці багатоповерхівки.

"Дві газорозподільні компанії на своєму прикладі довели, що вирішити питання забезпечення 100% обліку природного газу у населення можна ще одним способом - за рахунок співфінансування таких робіт. При реалізації проекту важливою була активність і бажання самих мешканців будинків, а також професійність працівників "Дніпропетровськгазу" та "Волиньгазу", - сказала начальник управління технічного планування РГК Тетяна Бузовська.

Частка сторін у спільному фінансуванні залежить від особливостей будинків: у першу чергу від кількості квартир, де необхідно встановити індивідуальні лічильники. Так, у проекті спільного фінансування зі встановлення лічильників у багатоповерхівці по вул. Освітня, 34 у Кам’янському частка "Дніпропетровськгазу" становила 51% (43,8 тис грн), а решту – 49% - надали мешканці 42 квартир зазначеного будинку. Тобто витрати компанії на кожен лічильник у цьому випадку становили 1,04 тис грн, а кожного із 42 споживачів газу – 997 грн.

"Коли "Дніпропетровськгаз" втілював у життя перший проект спільного фінансування по встановленню індивідуальних лічильників, то найскладнішою виявилась робота зі споживачами, приведення їх документів у відповідність. Саме спільні зусилля мешканців будинку, НКРЕКП та нашої компанії мали успіх", - сказала директор з капітального будівництва "Дніпропетровськгазу" Оксана Чорноморченко.

Якщо у Дніпропетровській області укладення договорів на спільне фінансування індивідуальних лічильників відбувається безпосередньо з кожним мешканцем квартири, то на Волині відпрацьовано варіант роботи з представниками ОСББ. Загалом по двох областях проект буде реалізовано ще в 22 будинках.

"Саме завдяки активності ОСББ вирішуємо питання співфінансування. Разом з об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків формуємо пакет документів, який підтверджує 100%-ву готовність мешканців брати участь у співфінансуванні, з яким компанія звернеться до держрегулятора", - сказав технічний директор "Волиньгазу" Сергій Галянт.

Відповідно до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" із 1 січня 2018 року споживачі зможуть використовувати газ лише за умови його обліку. Щоб забезпечити в терміни встановлення лічильників усім споживачам, державний регулятор НКРЕКП затвердив в інвестиційній програмі газорозподільних компаній на 2016 рік кошти для оснащення будинковими лічильниками багатоповерхівки, де мешканці використовують газ лише для приготування їжі. Окрім того, держрегулятором був затверджений перелік будинків, де передбачене встановлення таких приладів. Загалом по Дніпропетровській області - 739 об’єктів, на Волині – 459.