ua en ru

РГК почала досліджувати вплив водню на роботу побутових газових приладів

РГК почала досліджувати вплив водню на роботу побутових газових приладів Газова труба (kmu.gov.ua)

На спецполігоні в Житомирській області фахівці Регіональної газової компанії спільно з вченими з Інституту газу НАНУ приступили до вогневих випробувань на побутових газових приладах різних сумішей водню. Такі експерименти також будуть проведені на полігоні в Івано-Франківську.

Про це повідомляє прес-служба РГК.

"Близько 30 найбільш масових моделей газових приладів – котлів, плит і тд пройдуть тестування водневими сумішами різної концентрації. Результати експериментів необхідні для безпечного і ефективного використання нових видів енергії і проходять в рамках ІІ етапу водневого проекту РГК", - йдеться в повідомленні.

За словами прес-служби, експерти РГК разом з вченими Інституту газу Національної академії наук України проводять динамічні дослідження впливу газоводородных сумішей на побутові газові прилади в реальних і лабораторних умовах. У цьому проекті задіяні всі п'ять спеціальних полігонів РГК - крім Житомирської області, це вони розташовані також у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Харківській областях.

"Унікальність нинішніх випробувань в тому, що умови застосування водню на спецполигонах РГК максимально наближені до реальних – для цього на полігоні зібрані вже бывшые у використанні газові плити, котли найбільш популярних в Україні моделей", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі також зазначили, що в ході досліджень концентрація водню буде поступово підвищуватися – з 5% до 10%, 20%, 30% і в завершенні 50%. З допомогою приладів фахівці збирають інформацію про зміни ефективності роботи газового обладнання та викидів вуглекислого газу.

"Пріоритет нашого проекту – це безпека роботи з новими видами енергії. Тому наші експерименти завжди націлені на практичне застосування, адже нам потрібно розробити технічну політику редизайну всі газової системи для того, щоб Україна змогла використовувати всі сильні сторони European Green Deal", - сказав керівник водневого проекту, директор департаменту стратегічного планування РГК Станіслав Казда.

У прес-службі нагадали, що I етап водневого проекту РГК розпочався 6 серпня на цьому ж полігоні в Житомирській області. Тоді в ізольовану газову систему, яка по конфігурації і матеріалів є моделлю діючих газових мереж, був закачаний 99% водень. Потім такі ж експерименти були проведені на інших спецполигонах РГК.

"Польові випробування на полігонах РГК триватимуть до середини 2022 року. Їх результати, а також дані лабораторних досліджень НАНУ та інших науково-дослідних центрів дозволять підготувати технічну політику для модернізації газорозподільних мереж України в рамках підготовки до трансформації енергетичного сектора, пов'язаної з ініціатив European Green Deal. У жовтні 2020 року РГК увійшла в European Clean Hydrogen Alliance, який працює під егідою Європейської комісії", - йдеться в повідомленні.