ua en ru

РФ завершила формування 2 армійських корпусів на Донбасі, - Турчинов

РФ завершила формування 2 армійських корпусів на Донбасі, - Турчинов Фото: Олександр Турчинов

За словами Турчинова, штатна чисельність двох корпусів - до 35 тис. чоловік

Росія завершила формування двох армійських корпусів на Донбасі. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, передає прес-служба РНБО.

За словами Турчинова, силам АТО на Донбасі з урахуванням змін у характері російського участі у військових діях протистоять структуровані військові підрозділи регулярної армії РФ.

"На окупованій території Донбасу військовим керівництвом РФ завершено створення потужного сухопутної з'єднання, основу якого складають два армійських корпуси, підготовлені до проведення активних наступальних дій", - заявив Турчинов.

За його словами, керівництво та забезпечення 1-го і 2-го армійських корпусів здійснюється спеціально створеним 12 командуванням резерву Південного округу ЗС РФ (штаб розташований в Новочеркаську, Ростовська область РФ).

"Основні командні і штабні посади в цих армійських корпусах займають кадрові російські офіцери. Рядовий склад корпусів складається до 40% з жителів окупованої території Донецької і Луганської областей, а також з контрактників і найманців з Росії, які отримали бойовий досвід під час військових дій на Сході України і в гарячих точках РФ. Штатна чисельність двох корпусів до 35 тисяч осіб", - зазначив Турчинов.

Він також зазначив, що додатково на окупованій території знаходиться військовий резерв у складі 21 тактичної групи ЗС Російської Федерації (15 батальйонних, 6 ротні) чисельністю понад 9 тисяч осіб. А на східному кордоні України сконцентровані ще 53 тактичні групи Збройних Сил РФ (39 батальйонних, 14 ротні) чисельністю 50, 5 тисяч осіб.

Крім того, Турчинов порівняв формування корпусів з моделлю "Ваффен СС" часів Другої світової війни.

Секретар РНБО також заявив, що командування всім угрупованням російських військ на Донбасі здійснює генерал-полковник Андрій Сердюков, начальник штабу - перший заступник командувача Південним військовим округом. Корпусами командують генерал-майор Олексій Завизьон і генерал-майор Євген Нікіфоров.

Нагадаємо, раніше Турчинов повідомив, що військові РФ побудували 5 понтонних переправ через Сіверський Донець.