ua en ru

РФ скоротила програму розвитку Криму на 38,5% - до 18,2 млрд дол

Російське Міністерство Криму завершило розробку федеральної цільової програми з розвитку півострова і сьогодні направить його в Мінекономрозвитку РФ для внесення в уряд.

Російське Міністерство Криму завершило розробку федеральної цільової програми з розвитку півострова і сьогодні направить його в Мінекономрозвитку РФ для внесення в уряд, повідомив РБК заступник міністра у справах Криму Андрій Соколов.

Як заявив в Харбіні глава Мінрегіону РФ Ігор Слюняєв, у підсумковому варіанті програми передбачене фінансування скоротилося до 18,2 млрд дол. до 2020 р. проти 29,4 млрд дол., про яких раніше просили міністерства.

За рахунок чого саме планується урізати витрати порівняно з первісним планом, глава Мінрегіону не уточнив. Але економити чиновники збираються і на самому дорогому кримському проекті - будівництві Керченського мосту. Фінансування цього проекту заплановано "з економного сценарієм", заявив Слюняєв журналістам.

Раніше голова правління російського "Автодору" Сергій Кельбах говорив, що в залежності від різних варіантів будівництва вартість моста варіюється від 8,3 млрд дол. до 10,2 млрд дол. Брати участь у цьому будівництві збиралися структури бізнесменів Аркадія Ротенберга і Геннадія Тимченко, серед претендентів також одна з найбільших китайських будівельних компаній, що раніше повідомляв РБК високопоставлений федеральний чиновник.

Соколов з Мінкриму, що відповідає за розробку проекту, підтвердив, що фінансування кримської федеральної цільової програми (ФЦП) "істотно скоротилося в порівнянні з тим проектом концепції, яку розробив Мінрегіон" (29,4 млрд дол.). Основними напрямками залишилися транспорт та інфраструктура, додав заступник міністра. Але точний розмір програми і напрямки, за рахунок яких вирішено економити, не назвав. Раніше Мінрегіон заявляв, що фінансування з федерального бюджету становить 95% ФЦП.

Програма розвитку Криму попередньо погоджена практично з усіма відомствами і готова до внесення в уряд, затверджує Соколов. Остаточна цифра, за його словами, буде визначена за підсумками засідання комісії за бюджетними видатками, а також після погоджувальних нарад в уряді з розгляду розбіжностей Мінкриму з деякими іншими відомствами, зауважив він.

Розробка ФЦП в травні була передана від Мінрегіону у Мінкрима, яке далі і відповідає за той документ, який повинен бути внесений в уряд.

Нагадаємо, 21 березня Президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про прийняття Криму і р. Севастополь до складу Росії, а також про утворення Кримського федерального округу та міста федерального значення Севастополя.

Україна і світова спільнота не визнала приєднання півострова до РФ і вважає Крим тимчасово окупованою територією.