ua en ru

РФ погодила з Фінляндією проект меморандуму про обмін інформацією при будівництві "Північного потоку"

Представники Міністерства природних ресурсів та екології (Мінприроди) Російської Федерації і Міністерства навколишнього середовища Фінляндії схвалили проект меморандуму про обмін інформацією про стан навколишнього середовища при будівництві російського і фінського секторів морського газопроводу "Північний потік". Про це повідомляє РБК з посиланням на прес-службу Мінприроди РФ.

Термін дії меморандуму розрахований на період до закінчення будівництва газопроводу в грудні 2012 р. Сторони домовилися про підготовку меморандуму до підписання в стислі терміни.

"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район м. Виборг) до узбережжя Німеччини. Довжина газопроводу складе близько 1200 км. Введення в експлуатацію першої нитки "Північного потоку" продуктивністю 27,5 млрд куб. м газу в рік намічений на 2011 р. Будівництво другої нитки газопроводу призведе до збільшення його пропускної здатності до 55 млрд куб. м.

Проект "Північний потік" реалізує спільне підприємство Nord Stream AG, утворене з метою планування, будівництва та подальшої експлуатації морського газопроводу. Основний акціонер проекту - Газпром - і французька GdF Suez 19 червня 2010 підписали угоду про входження французької компанії в Nord Stream з часткою в 9%. До підписання угоди частки в компанії Nord Stream AG розподілялися наступним чином: Газпром - 51%, німецькі Wintershall Holding і E. On Ruhrgas - по 20%, нідерландська Gasunie - 9%.
Вся сума необхідного фінансування на період будівництва газопроводу до кінця 2012 р. оцінюється в 8,8 млрд євро.