ua en ru

РФ пропонує створити озброєну місію ООН на Донбасі для захисту ОБСЄ

РФ пропонує створити озброєну місію ООН на Донбасі для захисту ОБСЄ Фото: ООН (un.org)

Місія ООН буде працювати після відводу військ і військової техніки від лінії зіткнення

В РФ пропонують створити озброєну вогнепальною зброєю місію ООН для захисту спостерігачів ОБСЄ на сході України. Про це повідомляє ТАСС, посилаючись на підготовлений РФ проект резолюції Ради Безпеки ООН.

Передбачається, що місія ООН по охороні СММ ОБСЄ буде працювати протягом 6 місяців після відводу військ і військової техніки від лінії зіткнення. Глава місії "буде доповідати безпосередньо генеральному секретарю ООН Антоніу Гутерришу.

Також повідомляється, що місія "буде представляти собою озброєну вогнепальною зброєю місію, уповноважену виключно забезпечувати безпеку груп спостерігачів СММ ОБСЄ", які здійснюють "цілодобовий моніторинг в зонах розведення сил і засобів сторін".

Наголошується, що в разі ухвалення документа, генсека ООН буде доручено "негайно розпочати підготовчу роботу і якомога швидше представити Раді Безпеки на розгляд і затвердження докладні рекомендації щодо чисельності та національного складу" майбутньої місії, а також її повноважень.

У тексті наголошується, що ці рекомендації повинні бути погоджені з урядом України та з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей України".

Нагадаємо, Порошенко на переговорах "нормандської четвірки" закликав РФ припинити агресію.