ua en ru

РФ планує ввести мита від 5% до 80% на всю українську продукцію, - П'ятницький

Росія планує ввести мита від 5% до 80% на всю українську продукцію.

Росія планує ввести мита від 5% до 80% на всю українську продукцію. Про це сьогодні на брифінгу повідомив урядовий уповноважений України з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

Він зазначив також, що ціну за введення мита на українські товари заплатять самі росіяни.

"Що стосується бажання РФ ввести мита на українську продукцію, то, в кінцевому рахунку, ці мита будуть сплачувати росіяни. На сьогоднішній день виглядає так, що практично на всю продукцію, яка експортується в РФ, будуть введені ті чи інші мита. Ці мита можуть становити 5%,10%, 20%, у деяких випадках 80% і т.д. Якщо ця продукція може бути легко замінена на російську, то для них добре, якщо не може бути замінена, то вони за це заплатять", - розповів П'ятницький.

За його словами, сьогодні РФ настільки ізольована країна, що альтернативи українським товарам для неї немає.

"Зрештою, сьогодні РФ себе ізолювала настільки, що по суті має угоди про вільну торгівлю тільки з країнами СНД. Але якщо вона хоче порушити таку угоду, вона фактично скасовує його. Її найбільший торговий партнер за межами Митного союзу - це Україна. Друге, вона має угоду про вільну торгівлю з Сербією. Уявіть собі, яким чином можна замістити Україну товарами з Сербії? Навряд чи. Все інше - це звичайні торговельні відносини, при яких стягується мито", - заявив П'ятницький.

При цьому він переконаний, що навіть якщо Росія введе мита на українські товари, то вони будуть все одно залишатися конкурентоспроможними на російському ринку порівняно з товарами з інших країн.

"По тій продукції, яка експортується в РФ, ми займаємо досить серйозні конкурентні позиції на світових ринках, тому нехай росіяни думають, яку ціну вони будуть платити за те, що вони введуть мита проти України", - сказав П'ятницький.