РФ планує утримати авторинок на рівні 2012 р. за допомогою пільгових кредитів

Міністерство промисловості і торгівлі Російської Федерації очікує зниження темпів зростання автомобільного ринку у 2013 р. на 2-4%, але сподівається підтримати його за допомогою програми пільгового автокредитування, фінансованої з російського бюджету. Про це сьогодні, 22 липня, заявив журналістам заступник голови Мінпромторгу Олексій Рахманов.

Міністерство промисловості і торгівлі Російської Федерації очікує зниження темпів зростання автомобільного ринку у 2013 р. на 2-4%, але сподівається підтримати його за допомогою програми пільгового автокредитування, фінансованої з російського бюджету. Про це сьогодні, 22 липня, заявив журналістам заступник голови Мінпромторгу Олексій Рахманов, передає Reuters.

Читайте також: Росія до 2020 р. увійде до топ-5 світових автодержав, - експерти

За даними Асоціації європейського бізнесу (АЄБ), минулого року авторинок РФ повністю відновився після кризи, досягнувши обсягу 2,935 млн автомобілів зі зростанням на 10,6% порівняно з 2011 р., проте під кінець року його зростання припинилося, а за підсумками першого півріччя цього року продажі знизилися вже на 6% - до 1,3 млн штук.

"(У 2013 р.) ми будемо бачити два, можливо, чотири відсотки падіння ринку сумарно, - сказав Рахманов. - Таке відчуття, що все буде добре, якщо ми залишимося в параметрах минулого року". Зі слів чиновника, рівень продажів може підняти програма пільгового кредитування, яка почала працювати минулого тижня.

На початку літа Мінпромторг запропонував уряду субсидувати з бюджету РФ 2/3 процентної ставки по автокредитах для покупців будь-яких автомобілів вартістю до 750 тис. рублів (близько 185,46 тис. грн).

Ставка рефінансування ЦБ РФ становить зараз 8,25%, тобто знижка від банківської ставки по автокредиту складе 5,5%. Програма вже працює: перший пільговий автокредит був виданий минулої п'ятниці в Башкирії, сказав Рахманов.

АЄБ, що веде статистику авторинку, прогнозувала продажі у 2013 р. на рівні 2,8 млн автомобілів, що передбачає зниження ринку на 5% порівняно з минулим роком.

Читайте також: ВР запровадила екологічний податок на утилізацію знятих з експлуатації авто

Зазначимо, що РФ вже використовувала програму пільгового автокредитування у 2010 р. для підтримки авторинку і автопрому у кризу: тоді за такою ж пільговою ставкою можна було купити вітчизняний автомобіль вартістю до 600 тис. рублів (148,37 тис. грн).

За словами Рахманова, в новій програмі, яка розрахована в тому числі й на покупку імпортних машин, будуть брати участь Сбербанк, Газпромбанк, ВТБ 24, "Россельхозбанк", Юнікредит, Райффайзенбанк і, можливо, інші великі банки.

Частка продажів автомобілів у кредит у першому півріччі скоротився до 27,5 із 43%, що свідчить про стагнацію ринку, сказав Рахманов, але Мінпромторг сподівається, що вона виросте за підсумками року до 44-47%, у тому числі й за рахунок програми пільгового кредитування.

У профільному відомстві розраховують, що програма, яка буде діяти щонайменше у другому півріччі цього і в першому півріччі 2014 р., допоможе продати близько 200 тис. автомобілів, при цьому 116 тис. з них будуть "чистою добавкою до ринку", тобто машини, які не були б продані, якби не пільгова ставка.

Вартість програми в Мінпромторгу оцінити вагаються, розраховуючи, що відомству вдасться умовити Мінфін продовжити її, виділивши додаткові гроші. Раніше російські ЗМІ повідомляли, що схвалений на 2013 р. ліміт передбачає фінансування програми в розмірі 12,7 млрд рублів.