ua en ru

У РФ відмовилися передати політв'язня Виговського для відбування покарання в Україні

У РФ відмовилися передати політв'язня Виговського для відбування покарання в Україні Фото: Ілля Новіков (РБК-Україна)

Валентин Виговський відбуває 11 років ув'язнення в Кіровській області

Російська влада відмовилася передати політв'язня українця Валентина Виговського Україні за процедурою "направлення для відбування покарання на батьківщині" в порядку глави 55 КПК РФ. Про це заявив адвокат Ілля Новіков на своїй сторінці в Facebook.

"Виговський був першим, по кому запустили цю процедуру в січні цього року. Була теорія, що, можливо, це буде робочий варіант обміну, який не вимагає підписання Путіним помилування. Тому що Путіну явно не подобається їх підписувати, а особливо потім відповідати на питання про це. Спробувати вартувало, хоча б щоб переконатися, що не працює. Переконалися. Цей варіант закритий. Валентин відбуває свої 11 років в Кіровській області", - написав адвокат.

Він повідомив, що захист також просунулася у справі про звільнення Олексія Чирнія.

"Сьогодні я був у колонії в Шахтах в Олексія Чирнія. По його справі досягнутий значний прогрес, можна сказати, що спільними зусиллями завдання звільнення Олексія вирішена більше ніж наполовину. Чирній був заарештований разом Сєнцовим в травні 2014 і засуджений на 7 років. Тільки що у нього був екватор терміну. Таким чином, об'єктивно час працює на звільнення Олексія", - додав Новіков.

За його словами, на даний момент є інформація ще про 14 осіб, які могли б стати фігурантами прямого обміну з Росією. Йдеться про Віктора Агеєва, Ольгу Максимову, Олексія Седікова, Олега Дароніна, Руслана Гаджиєва, Владислава Гречині, Валерія Іванова, Ігоря Кимаковського, Андрія Лангера. Крім цього, це Лариса Чубарова, Максим Сливко, Сидоров Денис, Дмитро Малиновський, Олександр Дубінін.

Адвокат припустив, що хтось із вищезазначених може виявитися у підсумковій версії "списку на обмін 74 на 306".

У листопаді Валентин Виговський отримав повідомлення, що Росія відмовляється передавати його Україні за процедурою "напрямо...

Опубліковано Ильєю Новиковим 7 грудня 2017 р.

Нагадаємо, у четвер, 7 грудня, глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін обговорив з главою МЗС Російської Федерації Сергієм Лавровим питання обміну заручниками.