ua en ru

РФ побоюється, що Білорусь піде на Захід, - Лукашенко

РФ побоюється, що Білорусь піде на Захід, - Лукашенко Фото: Олександр Лукашенко

Лукашенко звинуватив РФ в нехтуванні міждержавних договорів з Білоруссю

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про побоювання Росії, що його країна піде на Захід. Про це він сказав в ході своєї прес-конференції, пише "Дождь".

Так, Лукашенко звинуватив Росію у нехтуванні міждержавних договорів з Білоруссю, у тому числі і тих, що стосуються відносин на кордоні двох країн.

"Існують міждержавні договори і угоди, і один якийсь міністр, нехай навіть сильний, фсбешник та інше, одним розчерком пера поставив хрест на всіх домовленостях, видавши свій наказ", - зазначив голова Білорусі.

На його думку, загострення у відносинах з РФ відбулося через те, що "у Росії з'явилася настороженість, що Білорусь піде на Захід".

Крім того, Лукашенко підкреслив, що нафтогазову суперечку з Росією в Білорусі розцінюють як "знущання".

"Незалежність, порядність, історичне наше минуле - воно дорожче, ніж ця нафта. Я знову ж стримую себе, щоб тут не наговорити, бо Семашко (віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко - ред.) вже там, напевно, зблід. Йому ж завтра переговори продовжувати з Росією", - сказав президент, додавши, що Білорусь обійдеться без російської нафти.

Він також зазначив, що міністри уряду РФ "байдуже" ставляться до парламентерів з білоруської сторони.

"З боку міністрів наплювацьке ставлення. Я Путіну так і сказав, якщо так будуть ставитися, ми до вас більше не поїдемо", - запевнив глава Білорусі.

Відзначимо, про створення прикордонних зон на кордоні РФ і Білорусі стало відомо 1 лютого. Наказ про їх встановлення віддав очільник Федеральної служби безпеки РФ Олександр Бортніков.

Нагадаємо, співголова Білоруської демократичної партії Віталій Римашевський заявив, що Росія тисне на президента Олександра Лукашенка, щоб розмістити російські військові бази на території Білорусі.