ua en ru

РФ сподівається на переговори про особливий статус Донбасу, - Лавров

Росія сподівається на те, що сторони конфлікту в Україні почнуть переговори про надання особливого статусу Донбасу.

Росія сподівається на те, що сторони конфлікту в Україні почнуть переговори про надання особливого статусу Донбасу. Про це на прес-конференції заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

"Що стосується статусу Донецького і Луганського регіону, то в мінському протоколі прописана така можливість... Ми сподіваємося, що найближчим часом такі переговори (між українською владою і представниками ДНР і ЛНР, - ред.) почнуться... Ми закликаємо до того, щоб положення цього протоколу дотримувалися", - заявив Лавров.

Він зазначив, що ці положення є рамковими та згодом вони можуть бути деталізовані.

Нагадаємо, так звані ДНР і ЛНР домагаються відділення Донбасу від України.

8 вересня радник Президента України Юрій Луценко заявив, що зараз триває демаркація позицій, які займають українські війська на Донбасі, і в складі України буде створена так звана ізольована "спецзона", займана бойовиками. Таким чином, за словами Луценка, третина території Донбасу отримає особливий статус, але в складі цілісної України, згідно з протоколом про перемир'я на Донбасі, підписаною в Мінську.

У свою чергу 9 вересня в. о. голови Луганської облдержадміністрації Ірина Верігіна висловила побоювання, що південь Луганської області може бути втрачений для України через демаркації силами антитерористичної операції втрачених територій.