ua en ru

РФ може посилити митний контроль українських товарів у разі підписання угоди про ЗВТ з ЄС

Росія може посилити митний контроль українських товарів у разі підписання угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським Союзом (ЄС). Про це 26 серпня журналістам повідомив перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов після російсько-українських переговорів з відповідної тематики на міжурядовому рівні.

Шувалов нагадав, що в останні тижні Росія і Україна серйозно вивчали всі складнощі приєднання України до зони вільної торгівлі з Євросоюзом, а також можливості Митного союзу прийняти Україну у свої члени, якщо вона буде перебувати в зоні вільної торгівлі з ЄС. Шувалов відзначив, що після міжурядових консультацій, які тривали протягом усього сьогоднішнього дня, було, зокрема, зроблено висновки про те, що якщо Україна підпише угоду про асоційоване членство та створення зони вільної торгівлі з ЄС, у експертів є побоювання, що деякі товарні групи почнуть безконтрольно поставлятися на територію Митного союзу, і країни-учасниці Митного союзу не зможуть вжити захисних заходів.

"Нам доведеться вжити якісь спеціальні заходи, щоб захистити Митний союз від цих товарних груп. Нам доведеться застосувати розділ шостий угоди про зону вільної торгівлі країн СНД, який передбачає включення спеціальних механізмів - від створення спеціального митного контролю до введення спеціального єдиного митного тарифу" , - сказав Шувалов.

Щодо можливості вступу України до Митного союзу, якщо вона стане членом зони вільної торгівлі з ЄС, перший віце-прем'єр РФ сказав, що були проаналізовані два питання - по товарах та інститутах (технічне регулювання, фітосанітарний контроль та ін.)

"По товарах у Митному союзі створюється єдина зовнішня митна територія з єдиним митним кордоном і де застосовується єдиний митний тариф (ЄМТ). За угодою України з ЄС щодо більшості товарів буде застосовуватися нульова митна ставка, і за цією угодою в України немає можливості, вступаючи в Митний союз, застосовувати ЄМТ, а потім усім країнам Митного союзу вступити в переговори про заходи компенсації. Таким чином, це може затягнути країни Митного союзу і Україну в нескінченні багаторічні переговори про рівень митно-тарифного регулювання. По суті це означає, що ніякого Митного союзу не буде", - підкреслив Шувалов.

Він повідомив, що українські колеги не погодилися з такими аргументами російських експертів і вважають, що текст договору з Євросоюзом дозволяє їм брати участь у Митному союзі. "Це дійсно так, але ми вважаємо, що на тих умовах, які зашиті всередині цієї угоди, з нами створити єдиний Митний союз (а у нас далі буде крім Єдиного економічного простору ЄврАзЕс) буде неможливо. Це буде якийсь інший формат, але не повноцінне членство в Митному союзі", - сказав Шувалов.

Він також зазначив, що сьогоднішні переговори лежали виключно в юридичній площині.

Також Шувалов повідомив, що продовжувати переговори щодо одночасної участі України в ЗВТ з ЄС і МС безглуздо.