ua en ru

У РФ можуть створити новий держбанк, щоб обійти санкції США, - Bloomberg

У РФ можуть створити новий держбанк, щоб обійти санкції США, - Bloomberg Фото: санкції проти РФ (РБК-Україна)

Росія побоюється обмеження фінансування витрат на оборону

Російський уряд у зв'язку з санкціями США розглядає можливість створення нового державного банку для фінансування витрат на оборону або внесення витрат безпосередньо з казни. Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на чотири джерела.

Як зазначається, зараз Росія перебуває в розпалі свого найбільшого військового будівництва з часів "холодної війни", витрачаючи 20 трлн рублів на нові літаки, кораблі, ракети та інші озброєння. Більша частина фінансування цих проектів здійснюється через державні банки, які надають кредити для виробників зброї і пізніше погашаються урядом.

Раніше Дональд Трамп наклав додаткові санкції на тих, хто здійснює "значні операції" з російськими військовими або розвідувальними секторами.

Видання повідомляє, що положення закону змусили два найбільших державних банку РФ - Сбербанк і ВТБ - побоюватися, що великі кредити, які вони вносять у виробників зброї, можуть також бути піддані санкціям. Також повідомляється, що ці банки вже обмежені в можливості залучати фінансування, а нові санкції можуть позбавити доступу до фінансової системи США. Крім того, активи цих банків можуть бути заарештовані.

Нагадаємо, глава Міністерства закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель вважає, що санкції Європейського Союзу, введені проти Російської Федерації з-за її дії в Україні, повинні бути поетапно скасовані за умови виконання домовленостей про припинення вогню на міжнародному рівні.