ua en ru

РФ і Україна підписали угоду про поновлення серійного виробництва літаків Ан-124

РФ і Україна підписали угоду про поновлення серійного виробництва літаків Ан-124 з двигунами Д-18Т та їх модифікацій. Відповідний документ підписали міністр промисловості і торгівлі РФ Денис Мантуров і міністр промислової політики України Михайло Короленко за підсумками засідання російсько-української міждержавної комісії у присутності глав держав Володимира Путіна і Віктора Януковича.Напередодні Кабінет міністрів України схвалив проект відповідної міжурядової угоди з РФ, а також уповноважив Короленка підписати зазначений документ.

РФ і Україна підписали угоду про поновлення серійного виробництва літаків Ан-124 з двигунами Д-18Т та їх модифікацій. Відповідний документ підписали міністр промисловості і торгівлі РФ Денис Мантуров і міністр промислової політики України Михайло Короленко за підсумками засідання російсько-української міждержавної комісії у присутності глав держав Володимира Путіна і Віктора Януковича.
Напередодні Кабінет міністрів України схвалив проект відповідної міжурядової угоди з РФ, а також уповноважив Короленка підписати зазначений документ.

Раніше прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв за підсумками засідання комітету з економічного співробітництва між країнами з участю глави Кабміну України Миколи Азарова в жовтні 2013 р. заявив, що виробництво відновиться "найближчим часом".

"Зараз у нас завершується робота по створенню спільного підприємства, що стосується Ан-124. Сподіваюся, ми запустимо виробництво найближчим часом", - повідомив глава російського уряду.

Ан-124 вироблявся серійно в 1984-2004 роки рр. Всього за цей час було побудовано 56 машин. Питання відновлення виробництва "Русланів" розглядалося кілька років. У 2006 р. Міністерство оборони РФ заявило, що може стати стартовим замовником і замовити до 2020 р. близько 20 літаків Ан-124-100. Пізніше відповідне розпорядження про включення в план закупівель Міноборони "Русланів" давав і Медведєв на посаді президента РФ. Проте в кінці грудня 2012 р. російське військове відомство визнало недоцільним відновлення виробництва "Русланів", займаючись при цьому модернізацією вже наявного парку цих літаків.

Ан-124 "Руслан" - далекий важкий транспортний літак розробки ОКБ їм. О. Антонова. Перший політ дослідний зразок здійснив у грудні 1982 р. у Києві. На озброєння військово-транспортної авіації СРСР "Руслан" вступив у січні 1987р. З 2006 р. серійне виробництво Ан-124 намагалися запустити на ульяновському підприємстві "Авіастар" (там повинен був відкритися філія українського Авіаційного науково-технічного комплексу ім. Антонова), але тоді проект був визнаний безперспективним.