ua en ru

РФ готувала наступ на Україну ще 10 років тому, - Турчинов

РФ готувала наступ на Україну ще 10 років тому, - Турчинов Фото: секретар РНБО України Олександр Турчинов

Саме тоді Росія зрозуміла, що Україна "може вирватися з її сталевих обіймів"

Росія готувала наступ на Україну ще 10 років тому. Про це в ході Восьмого Київського форуму "Цінності - шлях до безпеки" заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) Олександр Турчинов, передає кореспондент РБК-Україна.

"За інформацією наших спецслужб, підготовка до агресії проти України почалася ще десять років тому, після перемоги Помаранчевої революції, коли Росія зрозуміла, що Україна може вирватися з її сталевих обіймів", - підкреслив Турчинов.

Нагадаємо, раніше секретар РНБО звернувся до НАТО з закликом не умиротворяти російську агресію, а зупиняти її. За словами Турчинова, Росія своїми діями фактично зруйнувала систему колективної безпеки Європи, що склалася після Другої світової війни, і створює загрозу не тільки для України. Тому всі спроби заспокоїти її марні. Також він зазначив, що без допомоги НАТО неможливо відновити систему колективної безпеки в євроатлантичному просторі. "Відновити дієву систему колективної безпеки на євроатлантичному просторі - одна з головних задач, яка сьогодні не може бути вирішена без активної участі НАТО, як впливової трансанлантической організації, здатної об'єднати зусилля всіх провідних націй світу навколо цього важливого завдання",- підсумував Турчинов.