ua en ru

РФ допускає обмеження транзиту газу через Україну в опалювальний сезон

РФ допускає обмеження транзиту газу через Україну в опалювальний сезон Фото: глава Міненерго РФ Олександр Новак

Новак заявив, що уникнути цієї небезпеки можна "закупивши газ у Газпрому"

Російська Федерація допускає обмеження транзиту газу через Україну в опалювальний сезон. Про це заявив голова Міненерго РФ Олександр Новак в інтерв'ю телеканалу "Росія 24", повідомляє "Інтерфакс".

За словами Новака, українська сторона відстає від графіка закачування газу в підземні газові сховища приблизно на 2 млрд куб. м і станом на кінець серпня в українських ПСГ 12,8 млрд куб. м газу. Тоді як, за його словами, до початку опалювального сезону необхідно закачати не менше 17 млрд кубометрів газу.


"Ми будемо спостерігати, як українська сторона буде діяти протягом вересня для того, щоб забезпечити закачування газу в повному обсязі...Багато чого буде залежати, в тому числі, і від погоди. Якщо холоди настануть рано і українська сторона не зможе забезпечити в повному обсязі закачування, то тоді виникають ризики - небезпека, що в холодний період необхідно буде обмежувати українських споживачів для того, щоб забезпечити транзит...Небезпека (обмеження транзиту, - ред.) деяка є, ми спостерігаємо", - заявив Новак.

Разом з тим, Новак заявив, що уникнути цієї небезпеки можна "закупивши газ у "Газпрому".

"І, звичайно ж, українська сторона могла б ліквідувати цю небезпеку, закупивши газ у "Газпрому" в обсязі як мінімум 2,3 млрд кубометрів для закачування в ПСГ", - зазначив російський міністр.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів України прораховує оптимальні обсяги запасу газу для проходження опалювального сезону.