ua en ru

РФ повинна звільнити Савченко у відповідності з мінськими домовленостями, - помічник Керрі

Росія повинна звільнити українську льотчика Надію Савченко згідно з мінськими домовленостями. Про це в інтерв'ю виданню "Комерсант" заявив помічник держсекретаря США з питань демократії та прав людини Том Малиновський.

"Ми обговорюємо ситуацію навколо Наді Савченко з російською владою. Вважаємо, що її утримання на території Росії є незаконним. Ми дуже стурбовані станом її здоров'я, яке, як нам кажуть, серйозно погіршився. Весь світ звертає увагу на цю ситуацію. Якщо її засудять або якщо вона, не дай боже, помре в російському СІЗО - це викличе колосальне занепокоєння не тільки у США, але і багатьох інших країн. Все, що я можу сказати: ми вважаємо, що у відповідності з мінськими домовленостями, що включають пункт про обмін "всіх на всіх", її повинні відпустити", - заявив Малиновський.

Малиновський також підкреслив, що США постійно нагадують Україні про важливість виконання всіх домовленостей, а також про неприпустимість застосування зброї невибіркового дії, включаючи ракетні і артилерійські установки.

Нагадаємо, 25 лютого московський суд залишив Савченко під вартою. Раніше стало відомо, що у Савченка через голодування почалися проблеми з роботою деяких органів.