ua en ru

РФ не буде продовжувати угоду з Україною про транзит газу на невигідних умовах, - Медведєв

РФ не буде продовжувати угоду з Україною про транзит газу на невигідних умовах, - Медведєв Фото: Дмитро Медведєв

Контакт на транзит газу закінчується в кінці 2019 року

Російська Федерація не буде продовжувати з Україною закінчується в кінці 2019 р. договір про транзит газу на невигідних для себе умовах. Про це прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив в інтерв'ю словенської газеті Delo перед початком візиту в Словенію.

"Тепер про контракт на транзит російського природного газу через територію України. Він закінчується в кінці 2019 р., а точніше - в 10 годин ранку 1 січня 2020 р. Якщо строк його дії не продовжується, у нас не буде нормативної правової бази для подальших постачань газу через Україну. Як показує практика, будувати прогнози щодо перспектив українського транзиту - справа вкрай невдячна. Однак очевидно, що продовжувати транзитний договір з Україною на невигідних для себе умовах ми не станемо", - заявив Медведєв.

Російський прем'єр також прокоментував проект "Південний потік".

"Чиновники в Брюсселі вирішили, що "Південний потік" не потрібен Європі, і просто не погодили будівництво цього масштабного і стратегічно важливого для всіх проекту", - заявив Медведєв.

Він додав, що Росія, тим не менш, готова розвивати енергетичну співпрацю з Євросоюзом, будувати альтернативні маршрути поставок.

"За останні роки ми побудували газопровід "Блакитний потік" і "Північний потік". У червні цього року "Газпромом" були підписані меморандуми про наміри щодо проекту будівництва двох ниток газопроводу від узбережжя Росії через акваторію Балтійського моря до узбережжя Німеччини - проект "Північний потік - 2". Сьогодні ключовим проектом, який повинен забезпечити безперебійні постачання російського газу до Європи, і передусім в її південно-східну частину, є "Турецький потік". Ми розраховуємо на те, що він буде побудований в заплановані терміни, і для цього є підстави", - сказав Медведєв.

Нагадаємо, міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Танер Йилдиз заявив, що Туреччина не зацікавлена в транзиті російського газу.