ua en ru

Результати виборів у Кривому Розі оскаржать у суді

Результати виборів у Кривому Розі оскаржать у суді Фото: у Юрія Вілкула хочуть у суді відібрати перемогу на виборах

До суду подано позов щодо визнання результатів виборів мера 27 березня недійсними

Колишній кандидат на посаду мера Кривого Рогу, самовисуванка Інна Іванченко подала до Дніпропетровського окружного адміністративного суду позов щодо визнання результатів виборів міського голови 27 березня недійсними. Про це повідомив Радіо Свобода криворізький правозахисник Валерій Романов, який готував позовну заяву.

За його словами, у суді намагаються оскаржити дві постанови Криворізької міської виборчої комісії - про встановлення результатів виборів та про реєстрацію Юрія Вілкула міським головою Кривого Рогу.

"Ми подали наш позов в електронному вигляді в надії, що, коли його приймуть, ми надамо до нього додатки, де викладені факти порушень. Загалом у нас підготовлено близько 60 таких додатків", - розповів Романов.

Основний наголос, за словами правозахисника, робиться на порушеннях, які були зафіксовані під час виборчої кампанії мера, так само, як і в день голосування.


"По-перше, ми вважаємо, що в місті підігрівались настрої міжнаціональної ворожнечі, недовіри, - чого варті слогани, які використовувалися на користь Вілкула, - "Якщо мера не виберемо ми, владу захоплять вони" з фотографіями людей, що жбурляють каміння. По-друге, чимало питань викликає соціальна акція з виплати 500 гривень малозабезпеченим родинам. Під час виплат у людей збирали особисті дані, щоб потім організувати підвезення цих же людей на виборчі дільниці, тобто наявне використання адмінресурсу", - вважає юрист.

Він додав, що протокол комісії про встановлення результатів виборів був затверджений у середу, 30 березня, а, згідно з законом, є 5 днів для оскарження результатів виборів.

Раніше у виборчому штабі Вілкула всі звинувачення щодо порушень під час виборчої кампанії та в день виборів із боку їхнього кандидата відкинули.

Нагадаємо, 28 березня Криворізька міська виборча комісія оприлюднила офіційні дані, згідно з якими на виборах мера міста переміг чинний міський голова Кривого Рогу, самовисуванець Юрій Вілкул, набравши 74,18% голосів. На 2-му місці висуванець "Самопомочі" Семен Семенченко - 10,92% голосів, на 3-му Світлана Сова від "Сили людей" - 4,67%, на 4-му Микола Колесник від УКРОПу - 4,36% голосів. Явка виборців склала 55,93%.