ua en ru

Результати виборів 2015 в Дніпропетровську: підсумки голосування

Результати виборів 2015 в Дніпропетровську: підсумки голосування

25 жовтня в Дніпропетровську та області пройшли місцеві вибори. Громадяни обирали новий склад обласної, а також міських та селищних рад. На цій сторінці в режимі онлайн буде оновлюватись інформація ЦВК, що відображає результати місцевих виборів у Дніпропетровську.

За даними ЦВК на виборах облради бере участь 1208 кандидата від 13 партій. Вони претендують на 120 депутатських мандатів. Таким чином, на одне місце претендують 10 кандидатів. У свою чергу в Дніпропетровську міськраду хочуть потрапити більш 958 кандидатів від 20 партій. Вони претендують на 64 депутатських мандата.

Результати виборів у Дніпропетровській області

На сайті ЦВК стали з'являтися офіційні результати місцевих виборів.

Зокрема, станом на 17:00 31 жовтня, з'явилися дані про обрання 2223 депутата сільських і 541 депутатів селищних рад у Дніпропетровській області.

Крім того, повністю став відомий склад міськради ы райради Синельника, а також міськрад Павлограда і Тернівки. Більшість мандатів у цих містах дісталось "Опозиційному блоку".

Згідно даним, опублікованим на сайті ЦВК, в Дніпропетровській області офіційно обрані 180 сільських голів, 33 голів селищ і 11 мерів, з яких 7 очолять міста обласного значення.

Марганець очолила директор місцевого ліцею №10 Олена Жадько ("Опозиційний блок"), а Орджонікідзе - самовисуванець, заступник попереднього міського голови з комунальних питань Олександр Шаповал.

В місті Жовті Води міським головою став кандидат від УКРОП, адвокат Абрамов Володимир.

Тернівську і Синельниківську міські ради очолили чинні мери - самовисуванець Віталій Тарелкін і кандидат від партії "Відродження" Дмитро Зражевський.

Ще одним мером, якого висунула партія "Відродження", став працівник гірничо-металургійного комбінату Володимир Василенко, що зайняв відповідну посаду у Вільногірську.

Мером Первомайська стала Оксана Винницька ("Опозиційний блок"), яка до цього була першим секретарем міськради.

Нагадаємо також, що вчора Центральна виборча комісія ухвалила рішення, згідно з яким у Павлограді (Дніпропетровська область) не проводитиметься повторне голосування за кандидатів на посаду міського голови.

Тим часом громадська мережа ОПОРА опублікувала звіт щодо перебігу підрахунку голосів в кожній області. Згідно інформації в документі, в Дніпропетровській обласній територіальній виборчій комісії прийнято близько 50 протоколів.

В міській ТВК Дніпропетровська процес відбувається недостатньо непрозоро. На засідання комісії можна потрапити лише з дозволу членів ТВК, а іноді з дозволу лише голови комісії, на дверях стоїть озброєний автоматами батальйон "Січеслав", в залі засідань постійно перебувають двоє тітушок-журналістів - особиста охорона голови комісії.

Близько 10 міських комісій будуть перераховувати бюлетені по виборах до обласної ради. Жодного протоколу районної в місті ТВК ще не прийнято, комісія збирається їх приймати лише після перерахунку по обласних виборах.

Найповільніше процес встановлення результатів відбувається у Ленінському районі, що пов'язано з наявністю великої кількості дільниць, повільною роботою комісії. В інших районних комісіях міста прийняли протоколи усіх ДВК, але не складують підсумковий протокол, чекаючи команди з міської ТВК.

Попередні результати виборів до міськради Дніпропетровська

На виборах до Дніпропетровської міськради перемагає "Опозиційний блок" - 30,3% (оброблено 99% протоколів). На виборах до обласної ради також переміг "Опозиційний блок" - 34% (оброблено 90% протоколів). На другому місці - "УКРОП". На третьому - "Громадська сила".

За даними паралельного підрахунку результатів голосування на основі 100% оброблених протоколів на виборах до Дніпропетровської міської ради 5% - бар'єр долають п'ять партій, повідомляє громадська мережа ОПОРА.

"Найбільшу кількість голосів отримує партія" Опозиційний блок "з результатом 30,54% або ж 99600 голосів виборців, а друге місце займає партія УКРОП - підтримка 25,02% або 81 595 виборців. Також долають 5% виборчий бар'єр ще три партії:" Громадянська сила "(8,99% або 29308 голосів виборців)," Блок Петра Порошенка "Солідарність" (7,49% або 24421 голосів виборців) і "Об'єднання" Самопомім "(5,97% або ж 19463 голосів виборців)", - йдеться в повідомленні.

Ввечері 26 жовтня на сторінці Facebook Комітету виборців України з'явилося повідомлення про те, що Міська виборча комісія Дніпропетровська практично не приймає протоколи результатів голосування від дільничних комісій і масово відправляє їх на уточнення протоколів.

Повідомляється, що 80% дільничних комісій Дніпропетровська відправлені на уточнення протоколів, причому в середньому по області цей показник становить 10-15%.

Також повідомляється, що міська виборча комісія Новомосковська Дніпропетровської області прийняла рішення припинити засідання і розійтися до завтрашнього вечора.

"При цьому комісія досі не отримала бюлетені від 10 ділянок, а тому рішення комісії розійтися є протиправним", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що окремі комісії не можуть здати бюлетені вже по кілька разів поспіль.

Результати екзит-пол на виборах у Дніпропетровську

Після закриття виборчих дільниць о 20:00 почали з'являтися перші результати екзит-полыв. Згідно з даними, оголошеними в ефірі програми "Ніч виборів з Савіком Шустером", на виборах до Дніпропетровської міської ради лідирує партія УКРОП - вона набирає 33% голосів. Друге місце в Дніпропетровську зайняв "Опозиційний блок", завоювавши 27% голосів виборців. За ними з великим відривом йде партія "Громадська сила" - 7,9%, "Блок Петра Порошенка" Солідарність"" - 6,8%, і "Об'єднання Самопоміч" з 5,7% голосів.

Результати виборів 2015 в Дніпропетровську: підсумки голосування

Фото: результати екзит-полів у Дніпропетровську

Що вплинуло на вибори у Дніпропетровську

Спостерігачі зафіксували низку порушень виборчого законодавства. Так, за даними Громадянської мережі ОПОРА, у Дніпропетровську 8,5% виборчкомів не вели протокол ранкового засідання.

Крім того, в Ленінському районі Дніпропетровська поряд з виборчою дільницею №121436 (пер. Парусний, 3) помітили жінку, яка проводить виборчу агітацію. Вона цікавилася у городян, за кого вони голосували, якщо відповідь влаштовувала - рекомендувала агітувати знайомих, щоб вони також віддавали свій голос за відповідних кандидатів.

А біля ділянки №121217 в Жовтневому районі міста спостерігачі виявили підвезення виборців від однієї з політичних партій. Крім того, там же спостерігачі побачили жінку, яка відзначала за списком виборців, які повинні проголосувати за одну з політичних партій. За фактом порушення міліцією складено акт.

У Жовтневому районі на одній з ділянок було виявлено голосування двох чоловік в одній кабінці, а на дільниці № 121 088 (вул. Софії Ковалевської, 53А,) спостерігачі помітили голосування поза кабінки. З ділянки № 121455 (вул. Бехтерева, 1) в Самарському районі винесли бюлетень для голосування.