ua en ru

Результати ЗНО було підроблено для понад 100 осіб, - ГПУ

Результати ЗНО було підроблено для понад 100 осіб, - ГПУ Фото: ЗНО в Україні

Досудове слідство в рамках кримінального провадження щодо керівництва УЦОЯО триває

Генеральна прокуратура України в рамках досудового слідства встановила зміни даних у реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання, стосовно більше 100 осіб. Про це повідомили у прес-службі ГПУ.

"Слідством встановлено, що службові особи Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) систематично вносили зміни і знищували інформацію, яка обробляється в базах даних УЦОЯО і зберігається на серверному обладнанні. Як наслідок, в ручному режимі надавалися незаконні переваги в доступі до вищої освіти. Аналізом вилучених у ході обшуків доказів встановлено зміни даних у системі стосовно більше 100 осіб", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили в ГПУ, при проведенні ЗНО використовується програмний продукт SPRUT 3D, який, однак, в УЦОЯО не обліковується. У кримінальному провадженні триває судова комп'ютерно-технічна експертиза, за результатами якої буде вирішено питання про оголошення підозри винним посадовим особам УЦОЯО.

За даними ГПУ, в даний час першому заступнику директора УЦОЯО Володимиру Виннику оголошено підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.28 (вчинення злочину організованою групою), ч.3 ст.362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України, і 30 липня 2015 р. обрано Печерським районним судом Києва запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

При цьому в Генпрокуратурі назвали свідомою дезінформацією заяву глави УЦОЯО Ігоря Лікарчука про неможливість проведення зовнішнього тестування у 2016 р. у зв'язку з діями правоохоронних органів.

"Під час проведення обшуків у рамках кримінального провадження за фактами несанкціонованого втручання та зміни інформації в "Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання", безпосередньо в УЦОЯО, належне йому комп'ютерне, серверне обладнання та програмне забезпечення, у тому числі база тестових завдань, не вилучалися. Після проведення обшуку УЦОЯО працював у штатному режимі. Доступ до баз даних для працівників УЦОЯО обмежений не був", - наголосили в ГПУ.

При цьому, як випливає з повідомлення прес-служби, в Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти вилучено два сервери із програмним забезпеченням SPRUT 3D з даними про результати ЗНО-2015. Копія зазначеного ПО була залишена власнику для забезпечення безперебійної роботи, у тому числі для внесення даних про задоволені апеляцію абітурієнтів, щоб не обмежувати нікого в можливості вступу.

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про те, що Кабінет міністрів не відмовиться від системи ЗНО.

Як повідомлялося, наприкінці липня СБУ виявила несанкціоноване втручання до реєстру ЗНО.

Нагадаємо, Кабмін відсторонив Ігоря Лікарчука з посади голови УЦОЯО, тимчасово поклавши виконання його обов'язків на заступника директора УЦОЯО Віталія Дяченка.