ua en ru

За результатами виборів до ОТГ поліція відкрила 19 кримінальних проваджень

За результатами виборів до ОТГ поліція відкрила 19 кримінальних проваджень Фото: вибори (РБК-Україна)

Найбільше фактів порушень зафіксовано в Одеській та Дніпропетровській областях

За результатами виборів до об'єднаних територіальних громад (ОТГ), які відбулися 29 квітня 2018 року на території 17 областей країни, поліція порушила 19 кримінальних проваджень. Про це повідомив заступник Голови Національної поліції Віталій Невгад, передає прес-лужба Міністерства внутрішніх справ України (МВС).

За його словами, найбільше фактів порушень виборчого процесу зафіксовано в Одеській та Дніпропетровській областях (по п'ять фактів).

Також порушення виявлені в Харківській (3 факти) та Кіровоградській (2) областях, а в Запорізькій, Полтавській, Тернопільській та Хмельницькій областях - по 1 такому факту.

"Наразі правоохоронці проводять необхідні заходи та слідчі дії для встановлення винних осіб і притягнення їх до відповідальності", - зазначено в повідомленні МВС.

Також повідомляється, що Міністерство внутрішніх справ з Нацполіцією та громадянською мережею "ОПОРА" розробили проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, зокрема - в частині посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Цей законопроект підтримав Кабінет Міністрів України.

"У діючому законодавстві передбачено недостатньо сувору відповідальність за вчинення злочинів зазначеної категорії. Це призводить до відчуття безкарності та спонукає до вчинення їх знову і знову", - наголосив Невгад.

Він також підкреслив, що прийняття цього законопроекту сприятиме більш ефективній протидії порушенням виборчого законодавства, а також ефективній діяльності правоохоронців. Крім того, зміни на законодавчому рівні забезпечать формування належних умов для невідворотності покарання для порушників законодавства на виборах.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що вибори в об’єднані територіальні громади, які відбулися 29 квітня, стали одними з найбрудніших після Революції гідності.