ua en ru

Резніченко: У Дніпропетровській обл. презентують запропоновану жителями стратегію розвитку

У Дніпропетровській області презентують запропоновану жителями стратегію розвитку. Про це заявив голова обласної державної адміністрації Валентин Резніченко, передає прес-служба відомства.

Зокрема, як наголошується, понад 500 активних жителів взяли участь у Стратегічній сесії Дніпропетровської області. Вчені, підприємці, будівельники, діячі культури, громадські активісти, адвокати визначали, якою повинна бути Дніпропетровська область. Всі ідеї, запропоновані жителями Дніпропетровська, проаналізують експерти Громадянської платформи "Нова країна", виберуть найбільш ефективні і у вигляді проектів презентують жителям області.

Координатор Громадянської платформи "Нова Країна" Валерій Пекар зазначив, що розвивати українські міста і села з допомогою методів, які використовувалися 70 років тому, вже неефективно.

"Потрібні нові підходи, нові ідеї. Нам ніде їх взяти, тільки як з голови у людей", - додав він.

У свою чергу Резніченко зазначив, що час, коли чиновники в кабінетах самі вирішували, що потрібно робити, минуло.

"Тепер влада працює разом з людьми. Лише через діалог влади і суспільства можливий розвиток нашого регіону та країни. У суперечках і дискусіях народилися нові ідеї та пропозиції, які змінять Дніпропетровську область. Спільними зусиллями вони перетворяться в конкретні проекти. Ми, як влада, будемо втілювати їх у життя", - сказав Резніченко.

Сесія проходила в кілька етапів. Спочатку за допомогою спеціальних вправ людей познайомили. Учасників розбили на пари, потім із закритими очима вони аналізували проблеми області, представляли її через 3 роки, визначали сильні сторони. Усім цим вони ділилися з партнером. Після цього команди по 10-12 осіб у вигляді "мозкового штурму" обмінювалися ідеями щодо розвитку конкретної сфери життя. Всього їх було 10 - боротьба з корупцією, міська інфраструктура і господарство, малий бізнес, важка промисловість, агропром, інформаційні технології, економіка, туризм і гостинність, культура, освіта і т. д. Кожна команда мала свого "охоронця" - відповідального, який записував ідеї, акумулював їх і представив громадськості в кінці дня.

Після п'ятигодинного "мозкового штурму" небайдужі до розвитку рідної області громадяни запропонували впровадити електронні сервіси практично у всі сфери життя, створити інвестиційну візитку регіону, ресурсний центр для підготовки спеціалістів інвестиційної сфери. Серед ідей також - створення екопоселень, нова транспортна концепція, синхронізація виробничих потреби з освітніми програмами та багато іншого.

"За кожним проектом закріплять певний департамент облдержадміністрації і вирішать, яким буде фінансування - з обласного бюджету, за рахунок приватних фондів або бізнесу. Втілювати в життя проекти будемо разом і публічно. На сайті облдержадміністрації відобразять статус реалізації кожного проекту. Всі бажаючі зможуть стежити за цим. Все буде відкрито", - зазначив радник глави регіону Юрій Голік.

Резніченко: У Дніпропетровській обл. презентують запропоновану жителями стратегію розвиткуРезніченко: У Дніпропетровській обл. презентують запропоновану жителями стратегію розвитку