ua en ru

Резніченко: Дніпропетровська область заробила на мільярд більше, ніж планувала

За 10 місяців Дніпропетровська область заробила 9,8 млрд гривень, що на 1 млрд 137 млн гривень більше запланованого. Куди витратять "позапланові" кошти розповів голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко, передає прес-служба відомства.

"Всі бюджети міст і районів Дніпропетровської області перевиконані. Всього область заробила на 13% більше, ніж планувала. Однак ці кошти не залишаться поза планом. Всі вони будуть перерозподілені на різні сфери для розвитку регіону", - підкреслив Валентин Резніченко.

За словами керівника області, додаткові кошти дозволили в цьому році в п'ять разів збільшити витрати на соціальну сферу, у чотири рази на ремонт доріг та у 1,5 рази на ремонти в житлово-комунальному господарстві.

"Ці кошти - це відремонтовані школи, лікарні, дороги, ліфти і дахи. Це нові дитячі садочки та центри розвитку. В цьому році на реконструкцію та будівництво соціальних об'єктів Дніпропетровська область тільки з обласного бюджету витратить близько 1 млрд грн", - додав Валентин Резніченко.

Як пояснив глава регіону, всі додаткові кошти бюджету області - результат фінансової децентралізації. З початку року Дніпропетровська область отримала 10% податку на прибуток підприємств, 55% екологічного податку, 5% акцизного збору та 100% плати за надання адмінпослуг. Це все засоби, які в цьому році вперше в історії залишаються в місцевих бюджетах. І громади мають право розпоряджатися ними на власний розсуд.

"Це і є децентралізація, про яку всі дуже довго говорили, але так і не могли побачити її результатів. Більше мільярда гривень - це реальний доказ того, що реформи Президента України Петра Порошенка в Дніпропетровській області діють і вже дають позитивний результат", - підкреслив Валентин Резніченко.

Резніченко: Дніпропетровська область заробила на мільярд більше, ніж планувала