ua en ru

Rewe Group став єдиним власником СП "Білла Раша"

Німецький концерн Rewe Group став єдиним власником спільного підприємства «Білла Раша», створеного з холдингом «Марта» для розвитку роздрібної мережі Billa, пише РБК daily. Раніше зарубіжні бізнесмени володіли 75% в СП, а 10 червня цього року вони докупили за 9 млн євро 25% компанії, представленої 67 супермаркетами в Росії. Як заявив РБК daily колишній глава холдингу «Марта» Георгій Трефілов, справедливою ціною за чверть компанії можна вважати 80 мл. євро.

СП «Білла Раша» було створене Rewe Group і холдингом «Марта» Г.Трефілова в 2004 р. з долями 75 і 25% відповідно.

Російський партнер вніс до СП близько 20 магазинів «Гроссмарт» для їх подальшого розвитку під брендом Billa, і на той момент проект обіцяв стати одним з найяскравіших і амбітних в рітейлі. У 2007 р. в мережу Billa могли влитися ще 190 магазинів «Гроссмарт» - за них Г.Трефілов просив 500 млн дол., сторони навіть підписали рамковий договір. Проте німці несподівано відмовилися від операції. Глава представництва Rewe Group в Росії Пітер Дітенбергер тоді пояснював, що компанію не влаштувала недостатня присутність торгової мережі в регіонах.

Незабаром у «Марти» почалися серйозні фінансові проблеми: компанія опинилася нездібна обслуговувати свій борг, який тільки в Австрії досяг 150 млн євро. Частина підрозділів, що входили в холдинг, була продана, частина пройшла процедуру банкрутства.

В результаті в даний час російська Billa об'єднує всього 67 магазинів з виручкою в 2009 р. 320 млн євро.

Вчора Rewe Group оголосила про викуп у російського партнера 25% акцій «Білла Раша», сума операції не розкривається. Консолідація 100% акцій компанії обійшлася німцям всього в 9 млн євро, повідомив РБК daily Г.Трефілов.