ua en ru

Reuters: Росія в Сирії в 80% випадків бомбить не ІДІЛ

Reuters: Росія в Сирії в 80% випадків бомбить не ІДІЛ Фото: Сирія

Велика частина ударів з боку РФ була здійснена в районах, які утримують інші угруповання, що протистоять режиму сирійського Президента Башара Асада

Майже 80% російських авіаударів в Сирії припали по районах, які контролює не "Ісламська держава". Про це свідчать результати аналізу Reuters, складеного на підставі даних Міноборони РФ.

Така статистика ставить під сумнів заяви Москви, що головна мета її повітряної кампанії - завдати поразки ІДІЛ.

Згідно з аналізом, більша частина ударів була здійснена в районах, які утримують інші угрупування, які протистоять режиму сирійського Президента Башара Асада, в тому числі відгалуження "аль-Каїди", але також і бойовики, яких підтримує Вашингтон і його союзники.

Судячи із повідомлень Міноборони про уражені цілі і онлайн-архіви військових карт, російські ВКЗ проводили бомбардування в 64 населених пунктах з того моменту, як три тижні тому Президент Володимир Путін розпорядився почати операцію.

"Ця статистика підтверджує заяви Вашингтона і його союзників по НАТО, що російська інтервенція в Сирії, яка стала для Москви найбільшою зарубіжною операцією з часу розпаду СРСР, має на меті підтримати Асада, який у вівторок приїжджав в російську столицю, щоб подякувати Путіна за допомогу", - зазначається в аналізі.

У свою чергу, російські чиновники відкидають подібні звинувачення і постійно кажуть, що мета авіаударів - ІДІЛ, а також інші групи, які вони класифікують як терористів-ісламістів. За їх словами, у Москви і Заходу спільний ворог.

Однак карта авіаударів у Сирії дає іншу картину.

"Російські ВКЗ здійснили понад 780 вильотів і вразили майже 800 об'єктів в Сирії з 30 вересня. Наприклад, у понеділок літаки бомбили цілі в шести населених пунктах, але жоден з них не знаходиться в районі під контролем ІД", - пише видання.

Відзначимо, тільки за вчорашній день російська авіація за добу завдала ударів по 83 об'єктах в Сирії.

Нагадаємо, раніше в звіті аналітиків британського видавництва і аналітичного центру jane's Infromation group (IHS jane's) зазначалося, що Кремль щодня витрачає на військову операцію в Сирії мінімум 2,4 мільйона доларів.