ua en ru

Вирішення питання позбавлення мандата Маркова знаходиться не в юридичній, а в політичній площині, - експерт СIS-EMO

Провідний експерт Міжнародної організації зі спостереження за виборами СIS-EMO, кандидат юридичних наук Олег Вершин вважає, що ситуація з позбавленням за рішенням суду мандата народного депутата України Ігоря Маркова знаходиться не в юридичній, а в політичній площині. Про це він заявив в ході сьогоднішньої прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Скажу як юрист: питання знаходиться абсолютно не в юридичній площині. Це питання виключно політичної доцільності. Якщо все залишиться так, як є, то дійсно є дуже неприємний прецедент, коли за рішенням суду можуть скасувати постанову Центральної виборчої комісії та рішення Верховної Ради України. Це дуже небезпечний прецедент і я думаю, що ... групи в нутрії тих політичних сил, які ризикнули піти на цей прецедент, просто не розуміли... і може бути навіть зараз не розуміють, чим вони ризикують. Це ситуація... це реально бомба, і це реальний крок до диктатури. Дуже вірно, що всі політичні партії різко засудили цю ситуацію, яка склалася навколо Маркова, навіть якщо вони не розділяють його політичні переконання і вони побачили в цьому кроці загрозу диктатури", - сказав Вершин.

Він також підкреслив, що якщо не буде проявлена політична воля для недопущення такої ситуації надалі, "наслідки будуть непередбачуваними".

Також Вершин зазначив, що для удосконалення та модернізації існуючого в Україні виборчого законодавства, необхідно повернути можливість міжпартійного політичного блокування на виборах у Верховну Раду та органи місцевого самоврядування, скасувати існуючі майнові цензи для участі політичних партій та їх мажоритарних кандидатів у парламентських виборах, повернути 3%-ий прохідний бар'єр для проходження партійного списку до ВР з подальшою підготовкою зменшення цієї цифри, скасувати необхідність для політпартій 1 раз в 10 років брати участь у виборах Президента і парламенту, повернути можливість для виборців голосувати "проти всіх партій і кандидатів", обмежити конкретними і обґрунтованими цифрами суму загальних витрат партій і кандидатів (виборчі фонди), категорично заборонити пряме і непряме фінансування виборчих кампаній в обхід офіційних виборчих фондів партій і кандидатів, ввести інститути громадського контролю з вирішальним голосом по витрачанню партіями і кандидатами коштів виборчих фондів, закріпити право повного і безперешкодного доступу партій та кандидатів під час виборчої кампанії до приватних ЗМІ, посилити відповідальність державних і комунальних ЗМІ за нерівноправне висвітлення виборчих кампаній всіх без винятку партій і кандидатів, переглянути обмеження права балотуватися на виборах в результаті судимості, яка не була знята або погашена на початку висунення кандидатур для забезпечення дотримання принципу співвідношення тяжкості правопорушення і захисту виборчих прав.

Він зазначив, що останнє побажання СIS-EMO ніяк не пов'язано ситуацією з екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, але допоможе уникнути ситуації, коли щоб зняти з виборчих гонги потенційних суперників, влада зможе порушувати кримінальні справи відносно того чи іншого кандидата.