ua en ru

Рішення про пріоритетність українського вугілля не входить у повноваження Кабміну, - Кістіон

Рішення про пріоритетність українського вугілля не входить у повноваження Кабміну, - Кістіон Фото: Володимир Кістіон (facebook.com/volodymyr.kistion)

За його словами, в уряді це питання зараз навіть не розглядається

Приймати рішення щодо запровадження пріоритетності українського вугілля над імпортом не входить до повноважень Кабінету міністрів України, тому в уряді це питання зараз навіть не розглядається. Таку думку висловив віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон, передають "Українські новини".

"Не входить у повноваження Кабміну приймати рішення про пріоритетність вугілля. Це, швидше, питання Ради Енергоринку. Це рішення вимагає узгодження з АМКУ і регулятором, причому тут Кабінет міністрів?", - зазначив Кістіон.

Восени 2017 року стало відомо, що Рада оптового ринку електроенергії планує закріпити пріоритет блоків ТЕС, що працюють на газовому групі вугілля перед блоками, які використовують антрацит.

На думку експерта Валентина Землянського, це ініціатива продиктована рішенням РНБО від 15 березня 2017 року "Про невідкладні додаткові заходи з протидії гібридним загрозам національній безпеці України".

У той же час, Антимонопольний комітет України піддав сумніву цю ініціативу і почав розслідування змін до Правил Оптового ринку електроенергії. На думку радника дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Полторакова, Україна поступово потрапляє в залежність від російського антрацитового вугілля, тому розглядати зміни до правил ОРЕ по пріоритетністі блоків потрібно не з точки зору формальних тлумачень конкурентного законодавства, а в контексті викликів енергетичній безпеці України

На думку народного депутата Вікторії Войціцької, незалежність від поставок вугілля з-за кордону має стати для України головним пріоритетом.