ua en ru

Рішення про підвищення мінімальної зарплати до 4,1 тис. гривень буде прийнято за підсумками першого півріччя, - Данилюк

Рішення про підвищення мінімальної зарплати до 4,1 тис. гривень буде прийнято за підсумками першого півріччя, - Данилюк Фото: Олександр Данилюк (Віталій Носач, РБК-Україна)

За словами Данилюка, підвищення мінімальної зарплати допомагає боротися з тіньовою економікою

Рішення про підвищення мінімальної зарплати до 4,1 тис. гривень буде прийнято за підсумками першого півріччя. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

"За результатами першого півріччя будемо приймати рішення (про підвищення мінімальної зарплати до 4100 гривень, - ред.), враховуючи реальні можливості економіки, ринку праці та бюджету. Я за те, щоб це питання вирішувалося максимально ринково, а не адміністративно. Це зовсім не означає, що підвищення мінімальної зарплати - це однозначно погано", - сказав міністр.

За його словами, підвищення мінімальної зарплати, в першу чергу, допомагає боротися з тіньовою економікою, так як збільшує рівень, з якого сплачуються податки, зменшуючи сіру складову зарплат, де вона присутня.

"Але це тільки один з інструментів, і точно не панацея. Основним у боротьбі з тіньовою економікою є ефективна робота Державної фіскальної служби. Так, цього досягти значно складніше, але і фокусуватися на тих, що здаються з першого погляду простими, рішеннях неправильно", - зазначив Данилюк.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики Андрій Рева заявляв, що в Україні в поточному році мінімальну зарплату можуть підвищити до 4,2 тис. гривень, у тому випадку, якщо будуть резерви.